De meerwaarde van aanraking bij psychotherapie en polyenergetische therapie

Home » polyenergetische theorie » De meerwaarde van aanraking bij psychotherapie en polyenergetische therapie

In de vorige blog legde ik al het één en ander uit over mijn werkwijze. Inmiddels is mij duidelijk geworden dat het binnen de psychotherapie en de polyenergetische therapie niet gebruikelijk is gebruik te maken van lichaamsaanrakingen. Omdat ik door mijn vooropleiding gewend ben Hands- on technieken te gebruiken (want zowel de verpleging, als massage zijn volle hands- on therapieën)  wilde ik hier binnen mijn polyenergetische therapieën ook gebruik van maken.

Het gebruiken van lichaamstherapie, binnen de therapeutische setting.

Binnen de polyenergetica is het gebruikelijk de reeks sessies te beginnen met een intake en een rand- kern sessie. Zowel de intake, met biografie, en de rand- kern zijn technieken die een groot beroep doen op de hersenen.

Binnen de therapie wordt er gekeken naar representatiestijlen, die genoemd worden in het VAKOG systeem. Het VAKOG staat voor de vijf representatiesystemen die we kennen.

De V staat voor het visuele representatiesysteem (kijken)
De A voor het auditieve representatiesysteem (luisteren)
De K voor het kinisthetische representatiesysteem (voelen)
De O voor het  olfactorische representatiesysteem (ruiken)
De G voor het gustatieve representatiesysteem (smaak)
Hierbinnen is ook nog een combinatie mogelijk. De belangrijkste hiervan is de auditief digitaal.

Binnen een therapeutische sessie wordt er gelet op het representatiesysteem waarbinnen de cliënt spreekt. Wanneer ik als therapeut, mijn taalgebruik aanpas op het representatiesysteem van de cliënt, heeft deze het idee dat we de zelfde taal spreken, waardoor de sessie vrij gemakkelijk zal verlopen.

Een probleem wordt het wanneer er tegenover mij een auditief digitaal persoon komt te zitten. Ik behoor zelf ook voor een belangrijke mate tot deze categorie. Deze personen beredeneren alles, weten overal en oplossing voor, hebben iedere psycholoog in Nederland al onder tafel gekletst, en zijn hier ook nog trots op. (zou ik ook zijn!)
Natuurlijk ga ik met hen ook een gesprek aan, probeer een rand- kern techniek, die uiteindelijk wel ergens uit komt (maar meestal op een plaats waar ik niet tevreden over ben). Daarna gaat de cliënt achterover zitten, met een glimlach op de lippen, en een blik in de ogen van, zo… nu weet je niets meer…. (weer een psycholoog onder de tafel…)

Therapeut onder de tafel…cliënt op de tafel… van denken naar voelen

Dit is het moment waarop ik de cliënt uitnodig op de massagetafel voor een lichaamsmassage. En dan werkt ineens het auditief digitale representatiesysteem niet meer. De cliënt moet nu gaan voelen. Omdat dit voor de cliënt vreemd is, doe ik dit in alle veiligheid, binnen een atmosfeer van vertrouwen. Tijdens de massage vraag ik constant wat de cliënt voelt, en welke emotie hier aan gekoppeld zit. Zo creëer ik een laag van voelen binnen het rand- kern systeem. Hierdoor wordt de cliënt gedwongen om te voelen, en een verbinding te maken tussen de psychische klacht, en het gevoel wat er bij hoort. Dit is het punt waar de hersenen het opgeven dwars te liggen en de cliënt contact maakt met het gevoel.
Deze reacties komen dan ook los bij de cliënt. Hij of zij gaat huilen, of trillen over het lichaam. Er komen emoties los, waarbij ik de cliënt constant begeleid. Op deze wijze worden diepe inzichten bereikt door de cliënt, die daardoor extra gemotiveerd wordt voor het volgen van de therapie. Tevens is het zo, dat er tijdens massage door het lichaam het hormoon oxytocine aangemaakt wordt. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van geborgenheid en rust.  Dit zorgt er ook voor dat de cliënt na de sessie alle spanning van de voorgaande rand- kern techniek heeft los kunnen laten, en met een goed gevoel naar huis toe gaat.

Binnen de navolgende sessies worden daarna een breed scala van on en off hand technieken gebruikt, om de cliënt dichter bij zijn of haar gevoel te laten komen, en te leren hier op te vertrouwen.

Op deze wijze wordt de geest weer terug in het lichaam geplaatst, en zijn denken en voelen weer één. Eén met onszelf, één met het eigen lichaam, één met de wereld om ons heen. De balans is weer hersteld, en we kunnen dus weer evenwichtig de draad van het leven opnemen.

Dus… Op zoek naar een wijze om denken en voelen weer bijeen te brengen? Boek dan een sessie onder contact op de website!

Plaats een reactie en win een meditatie mp3!

© Evert Kruijt, 2013
Facebooktwitterlinkedinmail

Comments

  1. Hallo Evert,
    Ik was benieuwd wat je bedoelde met ‘hands-on’?
    En inmiddels begrijp ik van je dat je deze vraag niet gezien had…
    Dus vandaar nog een plaatsing.
    Nu weet ik wat je bedoelde hiermee. Het puur handen-contact/aanraking
    Groetjes van een andere polyenergeet,
    Bini

    • admin on 9 juli 2013 at 13:00 said:

      Binnen de fysiotherapie zijn de begrippen Hands- on en Hands off al enige jaren gemeengoed. Hands on zijn technieken zoals massage, waarbij de therapeut e cliënt aanraakt. Hands off, zijn technieken waar er met apparatuur en oefeningen gewerkt wordt, waarbij de therapeut de cliënt niet aanraakt.

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs