Over dit blog

Welkom lezer, Sfeer afbeeldingop het blog van mijn site.

Op mijn blog probeer ik wat te vertellen over mijn werkwijze als therapeut. Ik ben van mening dat mensen niet ‘gek’ zijn, of ‘gek’ doen.

Voor ieder gedrag van een mens is vaak een verklaring. Binnen mijn praktijk heb ik dus ook geen oordeel over hoe je je gedraagt, over jouw denkbeelden, over jouw beweegredenen. Je zou kunnen zeggen dat er voor mij geen absolute waarheden zijn. Hier zit een bepaalde filosofische visie achter. Binnen deze visie wordt gesteld dat iedereen de wereld anders ziet, omdat iedereen anders is. De wijze waarop je de wereld ziet is afhankelijk van jouw persoonlijke referentiekader. Dit zorgt er voor dat wij allen de wereld zo zien, als ze voor ons is.

Dientengevolge, zijn ook al onze denkbeelden en ervaringen persoonlijk. De Duitse filosoof Kant noemde dit Das Ding an sich, und das Ding an mich. Wanneer je van dit gegeven uit gaat, kan je geen enkele gedrag, denkbeeld, geen enkele beweegreden beoordelen. Dit schept een openheid tussen mij en jou. De waarheid voor jou is jouw waarheid, waaraan ik zonder toestemming niet mag tornen. Wanneer een bepaalde beeldvorming jou in de weg gaat zitten, roep je hulp in, en kan je mij vragen je te helpen.

Binnen deze situatie ga ik respectvol met jouw denkbeelden om, en laat je vanuit je eigen persoon inzien dat een bepaalde visie bijgesteld kan worden. Hierin komen de antwoorden vanuit jou, en zal ik nooit sturend werken. Binnen mijn praktijk kijk ik dus ook naar gedragingen, en niet naar de psychopathologie. Psychopathologie is als een groot boek met etiketten, dat ik je dan op kan plakken, en dat wil ik niet. Binnen het blog licht ik wel bepaalde psychopathologie toe, om te laten zien dat gedrag nooit raar is, maar dat het altijd ergens een oorsprong heeft. Op deze wijze hoop ik wat opgeplakte etiketjes los te weken.

Binnen het blog vraag ik ook regelmatig of je wilt reageren. Dit doe ik omdat ik nog steeds wil leren van jouw zienswijze. Net zoals mijn zienswijze afhankelijk is van mijn referentiekader, is het jouw zienswijze afhankelijk van jouw referentiekader. Wanneer je hier vanuit gaat, kan je concluderen dat er geen absolute waarheid is. Daardoor zijn de reacties nooit onzin. Zulk soort stelligheden wil ik dan ook niet in de reacties tegenkomen, omdat ze een gebrek aan respect uitdrukken naar de schrijver van de reactie.

Iedere reactie wordt door mij gescreend voordat ze gepubliceerd wordt. Hiervoor hanteer ik dan ook bepaalde regels, welke ik hier even op een rijtje zal zetten.

Regels bij het publiceren van een reactie op blogbericht:

  • Houd je aan de normale fatsoensregels, dus geen gebruik van scheldwoorden geen seksistische of denigrerende opmerkingen geen roddel of achterklap.
  • Geen racistische opmerkingen.
  • Opmerkingen moeten relevant zijn aan het blogbericht. Dit kunnen eigen ervaringen of zienswijzen zijn.
  • Er zijn geen absolute waarheden, omdat een waarheid afhankelijk is van jouw referentiekader. Het wordt dan ook niet op prijs gesteld, wanneer deze hier geschreven worden. (gebruik in je bericht termen als: ‘zou het zo kunnen zijn dat.’ Hierdoor toon je respect voor de denkbeelden voor een ander, en stel je je open voor discussie).

Ik ben heel benieuwd naar je inbreng! Inspireer anderen met jouw visie, en je opmerking wordt beloond. Regelmatig geef ik MP3 opnames weg, om jouw inbreng te belonen. Heel veel leesplezier. Ik hoop dat we elkaar mogen inspireren!

Evert Kruijt!

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs