Vriendin Anorexia

Home » Aan de slag met jezelf » Vriendin Anorexia

Vriendin Anorexia

Naar aanleiding van het BNN programma ‘tot op het bot’, wil ik dit blog schrijven. Hoe zit dit nu met Anorexia? Waarom is de ziekte zo hardnekkig? Misschien zit de reden wel in de positieve kant van hetgeen nu negatief uitgelegd wordt. Maak kennis met vriendin Anorexia.

Het programma
Laat ik eerst mijn lof uiten voor het programma tot op het bot, wat momenteel uitgezonden wordt door BNN. Voor degenen die het programma nog niet gezien hebben even een uitleg. Gedurende een jaar worden zes meiden gevolgd in hun gevecht met hun eetstoornis. Degene die de meiden begeleid is Leontine van Moorsel, die ervaringsdeskundige is. De wijze waarop ze de begeleiding van de meiden aanpakt verdient alle lof. Maar zij is niet de enige die lof verdient. De meiden binnen dit programma verdienen dit ook, want zij laten zich gedurende dit hele proces filmen, waarvoor zeker moed nodig is.
(kijk ook op: http://tohb.bnn.nl/ )

Anorexia. Een gevecht met en tegen kilo’s. De therapie die de meiden krijgen richt zich heel erg op het gewicht en het eten, doormiddel van eetlijsten en regelmatige wegingen. Er wordt wel gekeken naar wat zich in het leven afgespeeld heeft in het leven van de meiden, waardoor ze eventueel tot het besluit zijn gekomen richting anorexia te gaan.

Wil jij mijn vriendinnetje zijn?

In  alle afleveringen is wel gebleken dat de grondslag van anorexia in het verstoorde zelfbeeld ligt. De meiden hebben geen vat op de dingen om hen heen waardoor ze besluiten het enige wat ze wel kunnen controleren aan te pakken. In het programma zien we wanhopige ouders die willen dat het monster, of, die verschrikkelijke ziekte, wordt verslagen. Over de anorexia wordt nooit positief gesproken. De meiden denken hier echter anders over. Anorexia is een vriendin waarmee ze de spreekwoordelijke dodendans over de brug maken. De buitenwereld is vaak te complex, of stelt te hoge eisen aan hen. Om hier grip op te krijgen, krijgen ze hulp van Anorexia. Anorexia maakt de meiden gevoelloos, het geeft ze grip en houvast. Anorexia is een veeleisende vriendin. Maar het is het enige wat ze hebben dus ze houden zich er aan vast. Het wordt een echte vriendin.

Stap naar anorexia

Gebeurtenissen in het leven kunnen er voor zorgen dat je gedrag zich aanpast. Op het moment dat ik het gevoel heb geen grip meer te hebben op alles wat er om mij heen gebeurd, kan ik besluiten, mijn grip te verstevigen op het enige wat ik heb. Mijn eetpatroon, mijn lichaam. Ik wordt trots, wanneer ik zie hoeveel ik afgevallen ben. …Heb ik toch maar even voor elkaar gekregen om weer vijf kilo af te vallen…. Dat je hiermee de eerste stappen op de brug naar de dood zet, zie je niet. Je bent immers trots op hetgeen je bereikt hebt.

In dit voorbeeld biedt vriendin Anorexia je dus houvast aan het leven. Wanneer een ander dan van je gaat eisen om dit los te laten, gaat dit niet. Je bent wel gek zeg, het enige wat je houvast biedt in het leven ga je zeker niet loslaten.

Oorzaak

Zoveel mensen er zijn, zoveel oorzaken zijn er voor het ontstaan van anorexia. Binnen therapie is het noodzakelijk uit te vinden wanneer het probleem begonnen is. Wat gebeurde er in je leven, op het moment dat je vriendschap hebt gesloten met Anorexia? Dit is het punt waar ik met je de diepte in ga. Doormiddel van hypnotherapie ga ik samen met je onderzoeken wat er toen in je leven gebeurd is. Dit kunnen grote gebeurtenissen zijn, zoals het overlijden van een familiegenoot, maar ook gebeurtenissen die onbeduidend lijken, maar toen op jou een hele grote impact hebben gehad.

Wanneer ik uitgevonden heb om welke gebeurtenis het gaat gaan we kijken welk gevoel hier bij hoort. Eenzaamheid, falen en afwijzing zijn termen die vaak naar voren komen.
Globaal gezien ga ik als volgt te werk:
Met hypnose ga je verder terug gaan in de tijd. Hier gaan we zoeken naar een punt waar je je helemaal gelukkig voelde. Ik laat je deze gebeurtenis helder voor de geest halen, en vooral ook het gevoel er aan koppelen wat bij deze mooie gebeurtenis hoort. Dit gevoel blazen we op, tot het niet groter kan. Met dit goeie gevoel stappen we nu naar de gebeurtenis, wanneer de anorexia ontstaan is. Hier kan je op verschillende wijzen het gevoel van de gebeurtenis veranderen. Wanneer het gevoel bij deze gebeurtenis neutraal of zelfs positief is, kan je een vorm geven aan dit gevoel. Op deze wijze creëer je een vervanger voor vriendin Anorexia. Dit gevoel geeft ook een groot gevoel van zelfvertrouwen, waardoor je twee vliegen in één klap slaat. Dit goede gevoel, verandert het beeld dat je op je lichaam hebt, waardoor je weer met een positief voor de spiegel kan gaan staan. Want binnen in je brand dit vuur van vertrouwen.

Zoals ik het hier beschrijf doet het voorkomen of dat dit een eenvoudig proces is. Het proces is echter voor iedereen anders. En echt eenvoudig is het  niet. Omdat ieder mens verschillend is, hanteer ik voor ieder mens ook en andere aanpak. De crux is dat je eerst heel duidelijk uit moeten vinden wat het kernprobleem achter de ziekte is. Want de ziekte is slechts een uiting van het onderliggende probleem.

De wachters en Anorexia

In het vorige blog heb ik het al over de wachters gehad die om je heen staan om je innerlijk kind te beschermen. Deze wachters kunnen leiden tot ziektes als anorexia. Hier is een goede samenwerking tussen de innerlijke criticus, de perfectionist en de pusher te zien. Wanneer je een eetstoornis aan gaat pakken, ga je er voor zorgen dat deze gedragingen minder gewicht in de schaal gaan leggen. Je werkt langzaam naar het proces toe, waarbij je mag ontdekken dat deze stemmen de waarheid niet spreken. Ondanks dat ze dit niet doen, hebben ze het wel goed met je voor, want, ze willen je innerlijke kindje, je ziel beschermen. Binnen het proces gaan we dus aan de slag met het versterken van deze innerlijke ziel, zodat niet anorexia, maar je innerlijke kind je grootste vriendin mag worden.

Inzichten die helpen bij het ‘ontvrienden’ van Anorexia.

Gedachten over anorexia worden vaak bepaald door wat mensen zouden denken over je. Maar al te vaak blijft het inderdaad bij zouden denken. Want denken de mensen dit nu werkelijk? Er is maar één manier om daar achter te komen. Vraag wat mensen van je denken, en je zult merken dat je uiterlijk vaak van ondergeschikt belang is.

Ook de media speelt een belangrijke rol die jou zelfbeeld bepaald. Kijk maar in de bladen. De modellen die in de glossies staan zijn veel slanker. Kijk op het volgende youtube filmpje maar eens hoe dat in zijn werk gaat. En bedenk dat er geen modelfoto de deur uit gaat voor hij het zelfde proces ondergaan is…

http://www.youtube.com/watch?v=xKQdwjGiF-s

Inmiddels wordt er gekeken of er op bladen vermeld kan worden dat foto’s bewerkt zijn, en dat ze dus geen reëel beeld van de werkelijkheid vormen. Heel veel mensen weten echt niet, dat de beelden in de bladen illusies zijn, en vormen hun zelfbeeld aan de hand van gecreëerde ideaalbeelden.

Op weg naar een nieuwe jou

Wanneer het jou duidelijk wordt dat de gedachten waarop je je negatieve zelfbeeld vormt gebaseerd zijn op deze veronderstellingen wordt duidelijk, dat dit niet klopt. Vanuit hier gaan we kijken hoe je werkelijk bent, en dat je goed bent zoals je bent. Hierbij wordt vriendin Anorexia vervangen met een positief beeld, wat je op een andere wijze jouw behoefte ondersteund. Op deze wijze mag je dichter bij je ware ik uit komen. Je ware ik, die goed is, zoals ze is. En een leuk pluspuntje… Wanneer je mag leven vanuit die ware ik, je ziel, ga je stralen. Je straalt uit dat je ziels-gelukkig bent. En dan moet je eens zien hoe knap je werkelijk bent. Dan laat je je authentieke zelf zien, die honderd keer mooier is, dan alle gefotoshopte modellen…

Meer over weten? Kom dan eens langs en we spreken er over verder. Want ik wil gerust op zoek gaan naar jouw authentieke zelf! In dit proces werk ik samen met een fotografe en een styliste, zodat we aan het eind van het traject kunnen laten zien hoe mooi je bent! Je bent van harte welkom! (contact)

Volgende keer ga ik verder op het innerlijk kind en zijn wachters.

© Evert Kruijt, 2013

(noot van de schrijver: Ik spreek in dit blog in de vrouwelijke variant, omdat de ziekte anorexia nervosa voor het overgrote deel bij meiden voor komt. Maar waar haar staat, kan je ook hem lezen….)

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Comments

  1. Marian Massen on 10 december 2013 at 13:21 said:

    Evert, je hebt het wederom goed verwoord. Ik heb het programma een aantal keren gezien.
    Wat een strijd, van de ouders maar zeker van de meiden. Fijn dat het er op die manier naar word gekeken. In het verleden draaide het alleen om eten en aankomen. Zo jammer.
    Kan me helemaal vinden in de uitleg van je blog.

    Vooral doorgaan met schrijven!

  2. maeianne doornbos on 12 december 2013 at 08:38 said:

    Evert

    Echt een prachtig artikel

    Stuur effe door naar Leontien.

    Zou een prachtige aanvullling zijn op het programma.

    Maak reclame en ga verder met je boek.

    Groetjes Marianne

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs