Geboorte in vrijheid

Home » massage » Geboorte in vrijheid

Geboorte in Vrijheid

 

Tanja Smeets, verloskundige, in reactie op een preview op het blog:

Prachtig blog Evert, ik zie geen dingen die ik zou veranderen, dus publiceer maar!

Vrijheid?
Nederlanders zijn trots op hun vrijheid en tolerantie. We leven in een vrij land, waar we heel veel mogen. Maar inmiddels worden er steeds meer beperkingen opgelegd, en wordt de vrijheid steeds minder. Als het aan minister Schippers ligt, bevalt iedereen binnenkort in het ziekenhuis, en zal de thuisbevalling steeds verder worden afgeschaft. Een stuk over de medicalisering van Nederland. Nederland is een zuinig land. Als iets voor €0, 50 kan zullen we er geen euro aan uitgeven. Deze spaarzaamheid wordt vaak als een deugd gezien, en in zekere zin is dit ook een deugd. Geld over de balk gooien wordt  als zonde beschouwd.

 Wir sollen Sparen!
Deze spaarzaamheid gaat Nederland nu echter de nek kosten. Al jaren wordt er bezuinigd op de zorg, en moeten verpleegkundigen steeds meer zorg met steeds minder mensen leveren. De zorg wordt intensiever omdat er steeds meer zorg door ziekenhuizen moet worden geleverd, die eerst opgelost werd door thuiszorg verpleegkundigen. Ook worden steeds meer taken weggenomen bij verplegers en verzorgers, welke minder opleiding hebben genoten dan verpleegkundigen. Deze groep ziekenverzorgers, zijn ondanks dat ze minder opleiding hebben genoten niet minder competent. De opleiding die ze gevolgd hebben, was veel meer op de praktijk gericht, en had een minder groot theoretisch kader. De salariëring van deze (grote) groep zorgverleners, was ook minder dan die van de verpleegkundigen. Nu wordt een zorginstelling vaak gedwongen verzorgenden/ verplegers te ontslaan en hier verpleegkundigen voor aan te nemen. Hierdoor komt het budget voor zorgverleningsinstellingen en ziekenhuizen nog verder onder druk te staan. Deze druk probeert men te verminderen door fusies aan te gaan met andere ziekenhuizen en zorginstellingen, waardoor er mega zorginstellingen en ziekenhuizen ontstaan.

De prijs van bezuinigen
En nu? Nu gaan we de prijs betalen voor al deze bezuinigingen. In de vorm van slachtoffers. Deze slachtoffers vallen onder de zwaksten onder ons. Dat zijn de kleinste kinderen, net geboren, of, nog wonend in de baarmoeder. De afgelopen jaren is er een stijging ontstaan in het aantal doodgeboortes en sterftegevallen van zeer jonge kinderen. Dit was voor het ministerie van Welzijn  Volksgezondheid en Sport een reden om onderzoek te doen, en aan de hand van dit onderzoek maatregelen te treffen. Het onderzoek is vrij summier geweest, een aantal verloskundigen heeft een tik op de vingers gekregen, als gevolg van het onderzoek. De maatregelen die men nu gaat nemen zijn desastreus. Als het zo door gaat worden alle Nederlandse vrouwen gedwongen te bevallen in een ziekenhuis. Op deze wijze wordt geprobeerd het sterftecijfer onder jonggeborenen en nog niet geboren kinderen naar beneden te krijgen. Of het op deze wijze zal werken is te betwijfelen. Door jarenlange uitholling van de zorg zijn onze kansen in Nederland minder geworden. Door een chronisch tekort aan handen aan het bed, kan een kwalitatief goede zorg niet meer gegarandeerd worden. Een land als Finland heeft een grotere ziekenhuis dichtheid dan Nederland (onderzoek Nicolien van Eijk, Universiteit van Amsterdam, 2012), Opmerkelijk is dat hier het sterftecijfer bij geboorte het laagste van Europa is. Scandinavische landen hebben de gewoonte zorg aan zorg te besteden, in plaats van het zorgsysteem uit te hollen. Thuis bevallingen zijn in Finland nog steeds mogelijk, waarbij goede zorg aanwezig is. En daar plukt men de vruchten van….

 

Ziek en zwanger of gezond en zwanger?
In de ziekenhuizen heeft men niet de personele bezetting om hoog kwalitatieve zorg te leveren. De zwangere vrouw wordt hier gezien als een zieke, terwijl zwanger zijn en het geven van het leven aan een kind de natuurlijkste en gezondste dingen zijn die er bestaan in het leven.  Gynaecologen zouden de regie over gaan nemen van verloskundigen. Een gynaecoloog is er echter alleen voor wanneer een geboorte fout gaat, of wanneer er sprake is van ziekte. Zij zijn bronnen van kennis op het vlak van pathologie. Zij zijn dan ook niet geneigd een geboorte als een normaal proces te zien, maar zullen het veel meer uit een medische hoek bekijken. Daarom zal men veel eerder geneigd zijn medisch te handelen, door medicatie als wee opwekkers toe te dienen, en, wanneer het dan nog niet snel genoeg komt, de scalpel te nemen en een kind met de keizersnede ter wereld te helpen.

Geboorte als natuurlijk proces
Geboorte is echter geen ziekte. Geboorte is een natuurlijk proces. Wanneer moeders in het Amazone bekken een kind krijgen is er geen gynaecoloog, geen kinderarts, geen ziekenhuis, zelfs geen verloskundige aanwezig. Ze trekken zich terug, en krijgen in alle rust een kind. Deze rust is trouwens ook het belangrijke punt bij het krijgen van een kind. Want het krijgen van een kind moet in rust gebeuren. Wanneer een moeder een kind krijgt, moet ze de gelegenheid krijgen in zichzelf te keren. In zichzelf te keren om contact te maken met haar nog ongeboren kind. Een diepe concentratie, welke op een hypnose gelijkt, zorgt er voor dat een kind zonder veel pijn op een vlotte en gezonde wijze ter wereld kan komen. De partner speelt hierbij ook een belangrijke rol. Bij de cursussen van hypnobirthing wordt de partner dan ook bevallingspartner genoemd. Deze bevallingspartner hoeft niet de vaste partner van de vrouw te zijn. Het kan ook een vriendin of vriend zijn. De vaste partner is echter wel wenselijk.

Light touch massage voor een natuurlijke bevalling
Eén van de onderdelen binnen de hypnobirthing is de light touch massage. Bij deze massage wordt de opperhuid geprikkeld. Dit heeft als direct effect dat de hormonen oxytocine en endorfine aangemaakt worden. Deze hormonen zijn bij de bevalling heel hard nodig. De aanmaak van natuurlijke oxytocine en endorfine stimuleert het wijder worden van de vulva, en stimuleert de contracties van de baarmoeder. De synthetische vorm van oxytocine wordt in het ziekenhuis als weeën opwekker gebruikt. Wanneer men echter weet hoe men op een natuurlijke wijze oxytocine aan moet maken, is dit synthetische middel helemaal niet nodig. Wanneer de light touch massage gegeven wordt ontstaat er een natuurlijke band tussen de vader, de moeder en het kind. Want ook het kind wordt helemaal high van de oxytocine en endorfine, omdat hij of zij het binnen krijgt via het bloed. Deze verbondenheid zorgt er voor dat een bevalling één van de mooiste en intiemste gebeurtenissen in het leven wordt. Daarom denk ik dat de partner van de vrouw, dus ook de bevallingspartner zou moeten zijn, omdat dit zo’n mooie intieme band met de vrouw en het kind schept. Voor een light touch massage moet er privacy gewaarborgd worden voor de kraamvrouw en haar partner. Deze privacy is zeker gewaarborgd in de eigen omgeving, thuis. Binnen een ziekenhuis zullen er strenge afspraken gemaakt moeten worden met verpleegkundig personeel en medici om de privacy te waarborgen.


Light touch massage leren

Binnen praktijk VRIJ!!! is de light touch massage een onderdeel van het massagepakket. Want om deze heerlijke massage te ontvangen hoef je noch vrouw, noch zwanger voor te zijn. Maar mocht je zwanger zijn, en het idee hebben dat dit ook wat voor je is (en heel eerlijk gezegd denk ik, voor wie nou niet?) dan wil ik het hem graag leren. Jou trouwens ook, want ik durf te wedden dat jouw partner het ook lekker vindt! Neem hiervoor contact op met praktijk VRIJ!!!

Persoonlijke betrokkenheid
Waarom schrijf ik nu zo bevlogen over dit onderwerp? Mijn partner en ik hebben helaas aan den lijven mogen ondervinden hoe het is een dood kindje ter wereld te brengen. We hebben thuis gezorgd voor een optimale plek, om het kind ter wereld te laten komen. Er was een bevalbad, er was een verloskundige vierentwintig uur aanwezig (niet stand bye, maar letterlijk in huis aanwezig). Ik  masseerde mijn geliefde, er heerste rust. De tijd voor de bevalling was echter heel stressvol geweest, wat waarschijnlijk zijn invloed heeft gehad op het kindje. Hierdoor is er foetale nood ontstaan, waardoor hij zich ontlast had in het vruchtwater. Dit vruchtwater was in zijn longetjes terecht gekomen. Hierdoor heeft hij na zijn geboorte nooit kunnen ademen. Hij is met een keizersnede geboren, maar dat was, helaas al te laat.

Voor de verloskundigen….
Ondanks dat dit bij ons is voorgevallen wil ik pleiten voor de vrijheid van keuze voor de ouders, waar ze het kind ter wereld willen brengen. Want zwangere vrouwen zijn niet ziek, zijn niet gek, zijn niet wilsonbekwaam. Ze denken lang en na en raadplegen deskundigen. En nemen daarna een wel overwogen besluit.

Er breekt een moeilijke en onzekere tijd aan voor verloskundigen die hun cliënten op een persoonlijke en liefdevolle manier willen begeleiden. Angst voor hetgeen ons is overkomen speelt hier duidelijk in mee, want geen verloskundige wil een kind dood ter wereld brengen.

En toch gebeurt het soms. Wil je dan toch eens een persoonlijk verhaal horen? Een verhaal van dood, hoop en optimisme? Dan kom ik dit graag vertellen. Neem dan even contact op met Praktijk VRIJ!!! Ik hoop jullie zo ruggensteun te kunnen geven om dat mooie pad te gaan, waarvoor je al gekozen hebt….

Reageer op dit blog en maak kans op een gratis ontspanningsmassage van een uur in de praktijk van praktijk VRIJ!!! zodat je weer ontspannen aan het werk kan!

fotoverantwoording:
Foto 1, pixabay.com CCO Nikon D 300 12-08-2012
Foto 2, pixabay.com CCO Canon EOS 1100d 02-09-2014
Foto 3, pixabay.com CCO Canon EOS 5d Mark ILi 01-09-2013
Foto 4, Pixabay.com CCO Nikon D 300 12-08-2012
Foto 5, Pixabay.com CCO Canon EOS 40d 29-01-2013
Foto 6, Evert Kruijt, Nikon Coolpix s 3700, 07-2015

Copyright (C) 2016 op alle teksten en eigen foto's
Pixabay foto's zijn Creative Commons foto's, welke vrij gebruikt mogen worden

Achtergrond informatie:
Kerstin Uvnäs Moberg, De oxytocine factor, Thoeris, Amsterdam 2007
Nicolien van Eyk, afstudeerscriptie Universiteit van Amsterdam 2012:
De invloed van culturele waarde oriëntaties en de organisatie van de gezondheidszorg
 op de Europese bevallingscultuur,Een multiple case study over Nederland, 
Finland, Frankrijk en Spanje
Facebooktwitterlinkedinmail

Comments are closed

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs