Gelukkiger in een kleine wereld

Home » Aan de slag met jezelf » Gelukkiger in een kleine wereld

 

kid-1241817_1920 Gelukkiger in een kleine wereld 

In dit blog sluit ik aan op een passage uit mijn vorige blog. Hierin vertel ik over de dingen in mijn belevingswereld. De wereld van mijn gezin, de wereld van de mensen om mij heen. De dagelijkse activiteiten die helemaal los staan van de zaken die in de grote wereld gebeuren. Deze wereld om mij heen is klein en vreedzaam. Overigens staat hier geen hek omheen hoor, je bent welkom om mee te maken wat er allemaal in gebeurt. Deze kleine wereld is een prettige wereld zonder al te veel ellende. Een wereld die steeds gelukkiger wordt…

De kleine wereld als coping gedrag.

Coping-gedrag is gedrag dat je je zelf aangeleerd hebt om met problemen om te gaan. Vaak leer je zulke gedragingen in je vroege jeugd aan, omdat je het gewoon nodig hebt. Als kind worden immers niet al je wensen vervuld, en moet je soms ook leren luisteren. En dat is dan niet leuk, want er worden grenzen gesteld. Je weert je, doormiddel van een bepaald gedrag.

Je hoeft echter niet klein te zijn om coping-gedrag aan te leren. Dat kan je als volwassene ook. Waarom zou je als volwassene coping gedrag aanleren? Om eigenlijk precies de zelfde reden dat kinderen dat doen. Om zich te beschermen wat ze niet willen weten, en niet willen zien. Maar volwassen zijn, houdt dat niet in dat je juist alles moet weten en op de hoogte moet zijn van alles? Misschien. Maar vaar je daar wel bij?


alarm-clock-1038495_1920 (1)
Een voorbeeld. Ik ken iemand met een wekkerradio. Ik denk dat de meeste mensen wel iemand kennen met een wekkerradio. Zo’n ding dat gaat spelen, zodat je op tijd wakker wordt. Houd deze wekkerradio even in gedachte.
Een fictieve situatie. Je wordt wakker, je loopt met je slaperige hoofd de trap af om naar de wc te gaan. Nog voor dat je van de laatste trede bent gestapt staat er een wildvreemde in je huis. Hij zegt geen goeie morgen, hij zegt niet wie hij is, maar begint gelijk al het ‘nieuws’ te vertellen. Nou ja… nieuws… Hij gaat alle ellende over oorlogen, moorden, mensen die tekort komen door financiële crisissen of regeringsbesluiten in je oren lopen tetteren. Je rent gauw door naar de WC, je trekt de deur dicht, op slot, maar achter de deur blijft hij gewoon door tetteren. Dag mooie droom, waar je met je liefje door de Zwitserse Alpen liep en bij een kabbelende beek een reep chocolade verorberde. Je wordt rood, je handen jeuken. Je trekt door, je draait de deur van het slot, je pakt die kerel bij kop en kont, en je mikt hem zo van de balustrade af. En toen was het stil….
Gaan we even terug naar die wekkerradio… Het mannetje… ehh… wekkerradio… Misschien moet je eens beginnen met je wekkerradio van de balustrade te gooien…Deze wekkerradio is natuurlijk maar een voorbeeld. Een voorbeeld van een mediabron, die in ons huis, ongevraagd komt tetteren. Maar newsfeeds, emails, social media, apps, pings, tweets sms… ze doen het allemaal. En word je daar nu gelukkiger van… ehm… nee. 

Een gelukkiger leven door de kleine wereld.
De kleine wereld op de kaart
De kleine wereld is dus een manier om een gelukkiger leven te krijgen. Wat bedoel ik nu met een kleine wereld? Een kleine wereld is een wijze van denken en handelen die al een tijdje bezig is. Voortrekkers hierin zijn de restaurants geweest, hier in Nederland Jonny Boer, die al zijn producten waarmee hij kookt in een straal van vijfentwintig kilometer rond Zwolle koopt. Lokaal rundvlees, lokale groente, lokaal fruit, lokale aardappelen. En daar kookt hij dan wat Michelin sterren mee bij elkaar.
Jonny Boer is dus een soort kook lokaal. Ik ben een groot voorstander van een andere vorm, namelijk koop lokaal. Koop je producten bij de kleine middenstander in jouw dorp of stad, en behoud daarmee de winkels in je dorp, of de gezellige winkelstraten in je stad. Hier in Nijmegen koop ik dus het liefst in de Hezelstraten, of de winkels die net niet op de A locaties liggen. Want hier hebben ze nog dat leuke houten speelgoed, die lekkere zeepjes, die mooie edelstenen of die leuke kussentjes voor op de bank. Jonny kookt lokaal, Evert koopt lokaal. Alles is verkrijgbaar in een straal van vijfentwintig kilometer om Nijmegen. Mijn wereld is dus ongeveer vijftig kilometer groot. En ik geloof dat steeds meer mensen zo gaan denken. Niet globaal maar lokaal. Mark Rutte begrijpt het nog niet, daarom heeft Nederland het hem duidelijk gemaakt dat lokaal beter is dan globaal. Scheelt een hoop reiskilometers, filestress, brandstof. Ook wanneer je kijkt naar de reiskilometers de jouw product maakt. Geen kip uit Italië, geen aardappelen uit Spanje. Dit is de kleine wereld op de kaart. Nu de kleine wereld in je hoofd.

De kleine wereld in je hoofd
Ik heb niet alleen de wekkerradio over de balustrade gegooid. Ik heb ook de televisie aan de kant gedaan. Soms mis ik nog wel eens een inspirerende documentaire, die in vroeger dagen op TV was. Maar als ik af en toe nog eens bij vrienden kijk moet ik constateren dat het niveau schrikbarend gedaald is. TV? Ik geloof niet dat ik er wijzer van wordt. Actualiteitenprogramma’s zijn maar al te vaak propagandakanalen geworden, die ook weer ellende over ons uit storten. Met deze actie werd mijn leven weer een stukje gelukkiger.
Dus er zijn al drie manieren om gelukkiger te worden.

Koop lokaal. Je groenten bij de boer, je cadeautjes in je eigen stad bij de kleine zelfstandige.
Mik je wekkerradio weg.
Doe het zelfde met de TV. 

Sociale media. Wat doe je daar mee? Ik kijk regelmatig op mijn persoonlijke facebook en check of het wat bijdraagt aan de goeie sfeer. Grappige filmpjes, inspirerende teksten, de aankondigingen van mijn blogs. Veel mensen die Facebookvrienden zijn, gebruiken het volgens mij vooral om te laten zien hoe maatschappelijk betrokken ze wel niet zijn, en je aan je hoofd blijven zeuren om vooral geen vlees meer te eten, want dit gebeurt er met de dieren (afschuwelijke slachthuisfilmpjes, en dit doen ze met jonge kuikens, en hier wordt een zwangere vrouw in elkaar geschopt). Als je dan bedenkt dat ik ’s morgens voor het ontbijt dit voorgeschoteld krijg…. Ik zou er drie biefstukken en een tataartje van gaan eten…  Eén keer slik ik dit, een tweede keer misschien ook nog wel, en de derde keer… volg ik je niet meer. Want dan ben je net dat mannetje dat in mijn huiskamer komt. En ja, o je fantastisch dat je zo betrokken bent, en o zo’n dierenvriend. Maar dat hoef je niet in mijn oren te tetteren. Ik moet een keuze maken, wanneer ik zoiets wil vernemen, en of ik het wil vernemen. Of uitschakelen, dan hoef ik niets te beslissen. 

Sociale media. Niet volgen of ontvrienden is een mogelijkheid.

back-to-school-932992_1920Laatst was ik bij een vriendin die de boekenkast aan het opruimen was. Ze had een goede wijze om dit te doen. Bij ieder boek dat ze uit de kast pakte stelde ze zich de volgende vragen:
         Word ik blij of gelukkiger van dit boek? (werkt het nog voor mij?)
         Draagt het wat bij aan mijn kennis of leven? 

Dat is een mooie methode. Kan je op van alles toepassen. Op je keukenkastje, je kledingkast, je boekenkast, je multimedia, je sociale media, je apparaten in huis. En last but not least… Je vrienden. JE VRIENDEN?? Ja… ook je vrienden. Heb jij een boek dat te hoog gegrepen is voor jou? Waarvan je het idee hebt dat je op je tenen moet blijven lopen om het te kunnen volgen? Dan doe je het weg. Niet leesbaar. Heb je een vriend of vriendin van wie je het idee hebt dat je constant op je tenen moet lopen? Wordt je er blij van? Nee?. Draagt het wat bij aan je leven nee?. Okee.. Exit dus.
Heb je dat boek waar je maar depri van wordt? Waar alle goeie mensen in sterven, en de slechte over blijven? Dat je als je het uit hebt je gewoon wil blijven huilen? Voel je je daar gelukkiger door? Nee? Dan doe je het weg. Heb je vrienden die alleen maar alsmaar bij je komen zeuren, klagen, advies vragen dat ze nooit opvolgen. Ehh… Exit?
Je kan dit overigens zelf voorkomen door niet bij anderen over anderen te klagen, niet te roddelen, maar te kijken wat andere mensen goed doen (Eén van de oefeningen uit het vorige blog).

Samenvattend:
Ga je leven opruimen aan de hand van de volgende vragen:
Word ik er gelukkiger van?
Draagt het bij aan mijn kennis of leven?

En je leven wordt gelukkiger. Social media vallen je niet meer lastig. Het Journaal is geen nieuws meer. Je hebt alleen nog maar spullen om je heen, die bijdragen aan je leven en waar je gelukkiger van wordt. Je vrienden dragen bij tot je leven, je steekt er wat van op. Je stuwt elkaar op tot grote hoogten. En… je houdt bergen tijd, geld en ruimte over. En het wordt stiller in je hoofd. Je komt weer nader tot elkaar. Je gaat naar je eigen behoefte luisteren. Je wereld verkleint zich. Tot de cirkel intimi om jou heen. En als een nieuw iemand wat bij wil dragen waar jij wat van kan leren en waar je gelukkiger van wordt, is hij hartstikke welkom in je kringetje. 

massage 1Je hoeft niet meer te bezuinigen op hetgeen  goed en lekker voor je is. Je maakt je cirkel nog kleiner. Je gunt je tijd voor jezelf. Je verwent jezelf met een lekkere douche, een luchtje, een massage. Omdat je er gelukkiger van wordt. En omdat je dit jezelf gunt, ga je dit geluk ook uitstralen, waardoor je nog meer geluk naar je toe trekt. Want bij jou is het gezellig. Bij jou lijkt het altijd feest. En mensen komen om samen met jou het leven te vieren. Omdat je je overgeeft aan het genieten met jezelf. In jouw kleine wereld. En als daar de verwennerij van een massage in past, wil ik graag bijdragen in jouw geluk. En jij daardoor weer in het mijne, want ik vind niets leuker dan mensen heerlijk te masseren, een geschenk van rust en weldaad te geven, waarbij ze met rossige wangen weer van de tafel stappen en ik dus ook weer gelukkiger word… 

Samenvattend de zeven punten om werkelijk gelukkiger te worden: 

Gelukkiger in een kleine wereld door:

1             De wekkerradio weg te doen. Want niemand wil toch wakker worden met de ellende van de wereld?

2             De TV los te koppelen van de kabel, of helemaal weg te doen

3             Lokaal te kopen en dus vele reiskilometers, brandstofkosten en filestress te vermijden

4             Selectief te zijn met sociale media. Word jij er gelukkig van? Inspireert het je? Dan mag het blijven. De rest? Exit.

5            Op te ruimen in je huis, je kasten, je vrienden. Word jij er blij van? Draagt het bij aan je leven? Dan mag het blijven. En anders… Exit.

6             Geen kwaad te spreken over anderen. Laat je niet negatief over anderen uit, maar prijs hen om hun goeie capaciteiten.

7            Niet te bezuinigen op de dingen waardoor je je goed voelt. Iets waar je duurzaam blij van wordt zorgt voor een aanhoudende blijdschap. Een blijdschap die door te delen alleen maar groter wordt.

teenager-775053_1920Nog wat vragen over dit onderwerp.

Het zou leuk zijn wanneer je hier op reageert, zodat ik van jullie kan leren, en we bij kunnen dragen aan elkaars geluk. Je kan er zelfs een massage mee winnen! Uit de lijst met reacties kies ik één iemand uit die bij mij een massage in de praktijk uit kan kiezen ter waarde van € 45,=.

Hoe kijk jij aan tegen De kleine wereld?
Weet jij nog aanvullingen hoe je door schaalverkleining gelukkiger wordt?
Welke informatie is voor jou nodig om gelukkig te zijn?
Wat bezit je, waar je eigenlijk zonder kan? 

Groetjes, uit mijn kleine wereld,

Liefs, Evert!

 

fotoverantwoording:
foto 1 Dagon:https://pixabay.com/nl/kind-gelukkig-plezier-geluk-1241817 
foto 2 Tatiana: https://pixabay.com/nl/wekker-wekkerradio-opstaan-1038495/ 
foto 3 Smithjklco: https://pixabay.com.nl/terug-naar-school-boeken-vintage-932992/ 
foto 4 Rhythmuswege: https://pixabay.com/nl/wellness-massage-ontspannen-vrouw-285587/ 
foto 5 TawnyNina: https://pixabay.com/nl/tiener-dochter-gelukkig-lachend-775053 

Literatuurverantwoording: 
Positieve psychologie, Kotsoe, Lesire e.a. 
Het kleine boek van het geloven, Anselm Grün

Foto’s zijn afkomstig van Pixabay.
Pixabay is een creative commons website
Het gebruik van de foto’s van deze site is vrij.

© 2016 tekst, Evert Kruijt.

 

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Comments

  1. Dag Evert. Bedankt voor je reactie op mijn blog http://www.leroyseijdel.nl/blog/hoe-overleven-we-waan-dag-tijd-focus/. Het stukje over het ‘nieuws’ en de radio vind ik erg herkenbaar! Fijn geschreven en de twee vragen zijn belangrijke tools om jezelf aan de belangrijke zaken te herinneren. Met inspirerende groet, Leroy

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs