Zweethut, reiniging voor lichaam en geest

Home » Geen categorie » Zweethut, reiniging voor lichaam en geest

Na een lange tijd, en een verhuizing van het bedrijf is het tijd om iets nieuws te beginnen. Altijd goed met de start van het nieuwe jaar toch? Praktijk VRIJ!!! Is verhuisd naar een nieuwe plek, weg uit oost Nederland, naar West Brabant. Dichter naar de zee, dichter naar de Belgische grens, wat voor een heleboel nieuwe kansen zorgt. Ik heb oude contacten met een grote sjamaan weer aangehaald. Ik assisteer als vuurman bij zijn zweethutceremonies in Lier, België. Daarom wat over zweethutten of inipi’s, en de rol die ze spelen binnen VRIJ!!!

zweethut

Wat is de inipi, stoomhut of zweethut?

Alle drie de benamingen die ik in de titel gebruikt, betekenen het zelfde, en ik zal deze dus ook naast elkaar gebruiken. Binnen  de midden Amerikaanse tradities wordt de zweethut Temazcal genoemd. Temazcal betekent huis van stoom. De stoomhut bestaat uit een geraamte van wilgentakken. In het centrum van de cirkel die het geraamte vormt is een kuil. Deze kuil is daar voor de hete stenen, die gebruikt worden om de stoom van het huis van stoom op te wekken. Voor de ceremonie wordt het geraamte bedekt met een dikke laag dekens. Deze hebben een isolerende en licht werende werking. Aan één zijde is de toegang tot de zweethut, die tijdens de ceremonie ook afgedekt wordt, zodat het aardedonker wordt in de zweethut.

Tegenover de deur van de stoomhut wordt een groot vuur gestookt waarin de stenen tot een temperatuur van zes tot zevenhonderd graden heet gestookt worden. Op het moment dat het vuur aan gaat begint de ceremonie. We proberen het vuur vaak aan te steken zonder kunstmatige hulpmiddelen, met respect voor alle elementen. Rond het vuur kan gedrumd worden om de vlammen kracht bij te zetten.

De zweethutceremonie in Lier bestaat vaak uit vijf rondes. Het einde van de ronde wordt aangegeven door de zweethutleider. Hij zegt dan in de Lakote traditie: “Mitakuye oyasin (al mijn verwanten)”, of in de Noord Germaanse traditie: “Ygdrassyl”. Een deelnemer kan de zelfde woorden gebruiken om aan te geven dat de hitte hem of haar te veel wordt. De zweethutleider zal dan zorgen dat de deur van de zweethut zo snel mogelijk open gaat.

De zweethut ceremonie, ritueel en symboliek.

De zweethut is laag, met een lage doorgang, waarin je allemaal kan zitten, met in het centrum de warmte van de stenen. Wanneer je de zweethut binnengaat, moet je buigen. Je maakt als het ware een buiging voor Moeder Aarde en de spirits die aanwezig zullen zijn bij het ritueel in de zweethut.

De stenen voor de zweethut worden op een deel van het brandhout gestapeld. De deelnemers kunnen een steen kiezen, en hun intentie meegeven met de gekozen steen die in het vuur verhit zal worden. Deze intentie kan later herhaald worden bij de gebeden in de zweethut. Van te voren kunnen er kleine tabakszakjes geknoopt worden, die tijdens de gehele rite in de zweethut hangen, en na de laatste zweethutgang in het vuur verbrand worden, ook weer, met jouw intentie.

De zweethut heeft een mooie bolle vorm. De vorm van een zwangere buik. Je komt dus eigenlijk in een de moederbuik terug, en wordt na de rite opnieuw geboren. Tijdens de rite zweet je al je afvalstoffen uit. De spirituele liederen die in de buik worden gezongen hebben ook de intentie jouw persoonlijke ziel te zuiveren. Met de intenties mogen er emoties los komen zodat je je eigen thema’s ook mag verwerken.

VRIJ!!! en rituelen.

VRIJ!!! Praktijk voor massage en persoonlijke ontwikkeling richt zich op het op een zachte wijze veranderen van gedachten, gewoontes en overtuigingen die belastend voor je zijn. Dit heb ik tot nu toe vooral binnen de praktijk gedaan, maar wil dit nu naar groepen in settings buiten mijn praktijk brengen. Binnen deze setting zullen rituelen een belangrijke rol gaan spelen. Het concept draagt al een naam, maar over de vormgeving ga ik nog eens goed studeren. Ik heb het geluk een team van hele goede en krachtige therapeuten achter mij staan met wie ik samen werk. In de navolgende blogs zal ik mijn ideeën langzaam gaan ontvouwen. Schrijven is voor mij denken en ontwikkelen, dus jullie kunnen deze ontwikkeling met mij volgen.

287983806_10216223416696640_1085096557626665135_n

Nieuwsgierig geworden naar de zweethutceremonie?

VRIJ!!! en Bronwereld bieden je de mogelijkheid mee te doen met de zweethut van Zondag 22 Januari op het kleine landgoed in Lier, België. Aanmelden kan via info@praktijkvrij.com of bronwereld@gmail.com.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs