gelukkig met jezelf?

Home » Aan de slag met jezelf » gelukkig met jezelf?

Gelukkig met jezelf??

Ooit, inmiddels al weer een hele tijd geleden, heb ik een ‘studie’ gemaakt naar de ontwikkeling van het zelfbeeld bij adolescenten. Dit gebeurde indertijd in een briefwisseling had met een vriend van mij, in het (toen nog) noorden van het land. In één van de brieven ga ik wat meer in op de ontwikkeling van de vrouwelijke adolescent. Hierover gaat het over de ontwikkeling van het zelfbeeld aan de hand van de veranderende lichaamskenmerken.

Inmiddels blijkt wel dat ik daar door het geromantiseerde beeld nog al generaliserend schrijf. Het is dan ook al meer dan vijftien jaar terug geschreven. Ondanks dit, blijf ik het een stuk vinden waar een aardige opmaat gecreëerd wordt naar een zeer actueel probleem.

Hierover schrijf ik het volgende:

…De lichamelijke veranderingen zijn een ware bezoeking voor de jonge dames. In verhouding tot de spiermassa neemt de hoeveelheid lichaamsvet toe. De meisjes krijgen vetlaagjes rond de heupen, de billen en de dijen. Wat natuurlijk is als voorbereiding op de geslachtsrijpheid en de vorming van het volwassen lichaam, wordt door de meisjes soms als onnatuurlijk gezien. Ze voelen zich dik, plomp en onaantrekkelijk. Dit kan een reden vormen tot het ontwikkelen van eetstoornissen als anorexia nervosa of boulimmia nervosa. Het vertekende lichaamsbeeld kan ook leiden tot het extreem volgen van diëten en andere vormen van lijnen.

Hieruit kan je concluderen dat veranderingen van het vrouwelijk lichaam een zware druk op sommige meisjes en de vrouwen in wording legt. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat kan je concluderen aan de psychologische veranderingen die hiermee gepaard gaan.

Hierbij vormen de uiterlijke veranderingen het grootste struikelblok voor het meisje. Dit zijn de veranderingen die haar immers geen kind meer maken. Doordat de veranderingen zich in hoog tempo voordoen moet het meisje in staat zijn dit hoge tempo psychologisch bij te houden, omdat de psychologie gekoppeld zou moeten zijn het veranderende lichaamsbeeld. Dat de biologische groei van het lichaam niet gepaard gaat met het psychologische aspect blijkt uit het feit dat het meisje die niet in dit veranderende beeld mee kan gaan, zich verschrikkelijk lomp, plomp en dik voelt Zij zijn ook een risicogroep in het ontwikkelen van voedingsstoornissen. Omdat ze een kritisch zelfbeeld hebben, kan deze kritiek soms uitermate negatief zijn. Zo is er een onderzoek geweest waarbij meisjes, staand voor de spiegel hun eigen maten moesten schatten. Over het algemeen schatten zij allen hun maten te groot. Dit is een duidelijke indicatie van het feit dat het lichaamsbeeld niet overeenstemt met het werkelijke lichaam…

Wanneer je volwassen bent, zou dit moeten over gaan. Toen ik bovenstaand stuk aan het verwerken was, las iemand naast mij de Libelle van deze week. Deze blijkt vol te staan met botoxverhalen, faceliften, liposucties, zelfs een vagina makeover… En onbewust drong zich een vraag aan mij op. ..

Hoe gelukkig zijn we met ons lijf? Hoe vervreemd zijn we van ons eigen lijf? We willen voldoen aan het ideaalbeeld van eeuwig jong. Dit willen we niet alleen, het wordt ons ook opgedrongen door de maatschappij. Dagcrèmes worden aangeprezen door meisjes die dit helemaal niet nodig hebben.

Andrea schrijft bijvoorbeeld: “In mijn hoofd ben ik nog steeds 27 en ik schrik elke dag meer als ik mijzelf in de spiegel zie. Ik voel me niet zo. Dus ondanks al die keren dat ik zei dat ik nooit iets zou laten doen, spiek ik nu toch stiekem wat het online kost”.

Ook in programma’s als Hotter then my Daughter laat men vrouwen zien die in kledingstijl en gedrag niet gedragen naar hun leeftijd. Het is of dat ze de onzekerheid van het lichaam uit de pubertijd nooit zijn kwijtgeraakt.

Inmiddels wordt het probleem nog schrijnender. Kinderen (voornamelijk meisjes) van acht jaar worden het slachtoffer van eetstoornissen, waarbij het beeld van de media zeker meespeelt.

Het zijn inmiddels dus niet alleen de onzekere, introverte meisjes die met het probleem kampen. Ook volwassenen kennen het probleem. Diëten en operaties moeten de oplossing zijn omdat ik ongelukkig bent met mijn lijf. Dus als ik mijn lijf verander, wordt ik gelukkiger… Of moeten we het omdraaien? Als ik gelukkiger ben, verandert mijn lijf? Misschien is het tijd dat je je werkelijke schoonheid gaat ontdekken. Heb lak aan heersende modebeelden en ga mee op reis! Wordt eerst gelukkig met jezelf, voordat je besluit het volgende crash dieet te gaan volgen. Wanneer je dan gelukkig bent, kan je kijken hoe noodzakelijk het nog is om af te vallen…

Ga je mee, op zoek naar je werkelijke schoonheid? Ga dan naar ik (b)en mijn lijf!

Facebooktwitterlinkedinmail

Comments are closed

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs