Met de blote billen naar bed!

Home » Aan de slag met jezelf » Met de blote billen naar bed!

wokandapix sleeping-1159279_1920Met de blote billen naar bed

Een verfrissende blik op de “kunst”
van het slapen , en het belang van aanraking .
Dr. K.M. Kalff, Arts , Deventer Ziekenhuis.

Een blog over gezondheid tussen de lakens.
Wel of niet met ondergoed aan slapen?
Een BH dragen in bed, is dat wel handig?
Naakt slapen, kan dat wel? 

Buiten vriest het ’s nachts nog. Maar toch zit de lente er weer aan te komen. Een tijd dat we ons weer wat luchtiger kunnen kleden, en ook tussen de lakens kunnen we met minder kleding toe. Maar wat als je nu helemaal geen kleding in bed wil dragen? 

Praktijk VRIJ is een massage praktijk en een praktijk voor persoonlijke ontwikkeling. Als masseur kijk je niet vreemd op van naaktheid, en ook op het vlak van persoonlijke ontwikkeling krijg ik regelmatig met naaktheid te maken. Voor ik masseur werd was ik als verpleger in de gezondheidszorg werkzaam. Ook hier was de naaktheid van de mens mij niet vreemd. Tijdens de opleiding heb ik ook geleerd hoe ik gezondheidsvoorlichting moest geven (GVO). Deze gezondheidsvoorlichting wil ik ook doorvoeren in mijn blogs, al heeft het niet altijd direct iets te maken met massage. Vandaar een blog over gezond slapen.

Naakt? Eng!
Buiten de wereld van massage en verpleging wordt naaktheid nog als iets vreemds gezien. Eeuwenlange onderdrukking van seksualiteit en naaktheid, hebben er voor gezorgd dat er nog steeds raar tegen naaktheid aangekeken wordt. Naaktheid en seksualiteit worden aan elkaar gekoppeld. Toch is de naaktheid in principe de mens in zijn normale doen. We hebben kleding nodig (zeker in deze streken) om ons te beschermen tegen koude, en als bescherming voor onze huid. Maar hoe zit dat tussen de lakens?

In je blootje in bed
In bed heb je in principe geen kleding nodig. De dekens, je dekbed of je slaapzak beschermen je tegen de koude. Je bed is een veilige plaats, waar je huid beschermd wordt door alle zachte dekens en matrassen waar je op ligt. Mensen dragen wel ondergoed in bed, en vaak zelfs nog een pyjama over dit ondergoed. Bij de dames wordt soms zelfs een (sport) BH gedragen. Zo komen er heel veel lagen kleding over de huid, welke ook onder een donzen dekbed of een deken ligt. Want kleding in bed, tja dat moet toch wel, omdat je je bed schoon wilt houden.
Maar is die hygiënische redenen dan waar? Is het wel schoon, om in je blootje tussen de lakens te liggen? Hier valt wat voor te zeggen, zeker wanneer je je maandelijkse periode hebt, en geen tampons wilt gebruiken. Dieter Robbins bed-945881_1920Ik pleit er dan ook zeker voor een onderbroekje met een maandverband te dragen. Je kan ook een tampon dragen, waardoor een slip met maandverband niet nodig is. Wanneer je last van je darmen hebt lijkt het me misschien ook wel een goed idee om ondergoed te dragen.
Maar verder? Misschien is het toch het overwegen waard om alle kleding uit te trekken, en naakt tussen de lakens te duiken.

Nachtrust
Laat ik eerst wat uitleggen over de slaap.  Wanneer je slaapt vinden er temperatuur schommelingen plaats. Om goed te kunnen slapen dient je temperatuur een aantal graden te zakken. Wanneer je kleding aan hebt gaat dit een stuk moeilijker. Wanneer de temperatuur van je lichaam te hoog blijft, gaan je hersenen een signaal afgeven om wakker te worden. Door een warme temperatuur te handhaven werk je dus een onrustig slaappatroon in de hand. Om rustig te slapen is dus de mogelijkheid tot afkoeling van je lichaam noodzakelijk. Naakt slapen werkt een betere nachtrust dus direct in de hand.
In de eerste helft van de nacht zakt je cortisol waarde in het bloed. Dit is de fase waarin je slaap je inspanningen van de dag verwerkt. Wordt je in deze slaap gehinderd door te strak zittende slaapkleding, (of een BH)  of door zwetend wakker worden, stijgen de cortisol waarden weer, waardoor je gedurende je slaap niet uitrust. In het tweede gedeelte van je slaap bouw je je cortisol level weer op, zodat je energie opdoet voor de volgende dag. Wanneer de cortisol in de eerste fase van de slaap tot ongewone hoogte stijgt, zorgt dit voor een verhoogde bloeddruk, een verhoging van je cholesterol gehalte, een verhoging van het hongergevoel, en een verlaging van het libido. Verder zorgt het wakker worden gedurende de nacht, ten gevolge van warmte, tot het afbreken van de hormonen melatonine (het slaaphormoon) en het hormoon HGH (Humaan groei hormoon). Deze beide hormonen zijn ’anti aging’ hormonen. Badend in het zweet wakker worden zorgt er dus voor dat je sneller oud wordt, dat je huid sneller verouderd.
Eventuele kou die je kunt voelen gedurende de nacht zet het lichaam aan tot het aanmaken van bruine vetcellen. Deze vetcellen zijn nodig om een ‘isolerend jasje’ te krijgen. Dit is het zelfde isolerende jasje wat baby’s dragen. Wanneer je bruine vetcellen aanmaakt, doe je dit door witte vetten om te zetten in bruine vetcellen. Witte vetcellen is het ‘reservevet’. Vet wat je aanmaakt wanneer je meer calorieën binnen krijgt dan dat je verbruikt. Door naakt te slapen ga je dus overtollige calorieën verbranden. Hierdoor kan je wat afvallen. Verwacht overigens geen wonderen, maar… alle beetjes helpen. (In eerste instantie dacht men dat bruine vetcellen bij volwassenen verdwenen uit het lichaam. Inmiddels heeft een aantal onderzoeken aangetoond dat volwassenen dit vet wel bezitten. Het ligt tussen de normale witte vetcellen, en worden geactiveerd wanneer je het koud krijgt). *
Door temperatuurwisselingen knijpen je bloedvaten in je huid zich samen of, zetten ze uit. Door deze wisselingen blijven de spieren de huid en de bloedvaten van de huid soepel, en zorgen ze voor een betere regulatie van de bloeddruk in de huid. Het ervaren van koude zorgt er voor dat de vaten van het perifere bloedvatenstelsel (de vaten die het dichtst onder de huid liggen) samen trekken. Door warmte zetten ze vervolgens weer uit en zakt de bloeddruk. Deze ‘gymnastiek’ voor  je bloedvaten zou voor een betere regulering van de bloeddruk kunnen zorgen.
Wanneer je naakt slaapt met je partner maak je ook het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon zorgt er voor dat je bloeddruk zakt. Het is verder het hormoon van verbondenheid, waardoor je gedurende je slaap werkt aan je relatie. Het helpt je gevoel voor romantiek te stimuleren, het stimuleert je plezier, het helpt bij het sluiten en onderhouden van vriendschappen, en natuurlijk werkt het ook stimulerend op de intimiteit. Verder werkt het hormoon oxytocine de afweer in de hand. 

Naakt slapen en hygiëne.
In tegenstelling tot wat nog al eens beweerd wordt, is naakt slapen veel hygiënischer dan gekleed slapen. Omdat je lichaam naakt is, is er veel minder kans op zweetbuien, omdat het lichaam de temperatuur zonder kleding gemakkelijker kan reguleren. Wanneer zweet niet weg kan wordt dit een klimaat waar bacteriën het prima naar hun zin hebben. Oksels, liezen, buikplooien, bilnaden, worden dan allemaal plaatsen waar zich huidproblemen kunnen ontwikkelen omdat de warmte en het vocht niet weg kan. Bij vrouwen is de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de vagina te vergelijken met die van een tropisch oerwoud. (de gemiddelde temperatuur tussen de labia wisselt tussen de 35 en 37 graden). Omdat het hier van nature ook vochtig is, krijg je de ideale broedplaats voor bacteriën. Wanneer je naakt slaapt krijgt je vagina wat meer lucht, de temperatuur daalt, en ook de vochtigheid, door het minder voor komen van zweet. Het is heel gezond dat je billen en je geslacht, na de gehele dag opgesloten te hebben gezeten, gelucht worden. Het helpt vagina infecties tegen te gaan en het houdt de kwetsbare huid van het geslacht en de anus, droog, en dus, gezond. Dit probleem doet zich ook voor wanneer men besluit met een BH te slapen. Ook hier kan je de huid het beste droog houden (want onder en tussen de borsten is ook een beruchte plaats voor het vormen van smetten, schimmelinfecties door een te vochtige huid).

Psychologische effecten van naakt slapen.
Net heb ik het al over de aanmaak van oxytocine gehad. Zoals boven beschreven stimuleert dit het gevoel van verbondenheid van jou en je naasten. Door naakt te slapen kan je ook wennen aan de prikkels van die je lichaam veroorzaakt. Je raakt meer aan je lichaam gewend. Het helpt om een beter lichaamsbewustzijn te krijgen. Het vergroot het positieve zelfbeeld. Door een beter lichaamsbewustzijn wordt je zelfvertrouwen vergroot. Hier hoef je niets voor te doen, alleen maar naakt tussen de lakens kruipen!
Ook het samen knuffelen, of gewoon heerlijk naakt tegen elkaar aanliggen, zorgt er voor dat je je sneller op je gemak voelt, en dat je gewoon heerlijk van elkaar mag genieten. 

Naakt slapen, praktisch gezien.
Is het nu erg praktisch, slapen met al die kleding aan? Niet echt. Ik heb ooit met een flanellen pyjamabroek geslapen. Flanel geeft, anders dan tricot, voor geen meter mee. Er zit geen rek in. Met als gevolg dat deze pyjamabroek nu gedegradeerd is tot flanellen poetslap. Door het draaien in bed is die broek letterlijk van mijn gat gescheurd. Naden sprongen constant open en, het zag er heel chique uit, maar het sliep niet lekker. Het zat strak, draaide zich op de meest rare manieren om mijn benen, waardoor het de hele boel afklemde. Nachtkleding kan er dus voor zorgen dat je bloedvaten afklemt, plooien in je huid krijgt en… het slaapt gewoon niet lekker. Hierdoor wordt je dus ook in je slaap gestoord waardoor je uiteindelijk niet uitgerust wakker wordt. Wanneer je naakt slaapt, hoef je niet op zoek naar je pyjama, en kan je zo in bed stappen om heerlijk te gaan slapen. Wanneer je dan de volgende ochtend uit bed stapt is het wel koud. Dit zorgt er voor dat je wel gelijk wakker bent, waardoor je vol energie de dag weer kan beginnen. Een warme douche is niet nodig, want je hebt niet gezweet, dus je zou toe kunnen met een kattenwasje. Wat je doet staat je natuurlijk vrij. als je besluit een warme douche te nemen train je je bloedvaten weer (je gaat immers van koud naar warm). Besluit je er een koude douche achteraan te nemen, weet je zeker dat je wakker bent, en hebben al je huid bloedvaten hun lichaamsgymnastiek weer gehad.

Massage en slapen
Massage stimuleert deze bloedvaten ook. Het is niet gek dat mensen een slaperig gevoel krijgen op de massagetafel. Ondanks dat je (zo goed als) naakt bent voel je je op je gemak. Je huid wordt gestimuleerd door de warme en zachte aanraking. Door de aanraking maak je dat fantastische hormoon oxytocine aan, waardoor je je na een massage voelt als na een verkwikkende nacht rust. Op de massagetafel wordt de slaapcyclus in het kort nagebootst, waardoor het stress verlagend, zelfvertrouwen verhogend en rustgevend is. Verder is het krijgen van een massage een goed begin van de nachtrust, omdat je dan al een voorsprong hebt genomen in het aanmaken van alle hormonen die nodig zijn voor een gezonde slaap.

massage 1Ik nodig je uit deze verkwikkende ervaring mee te maken bij praktijk VRIJ!!! Neem hiervoor contact op, zodat je een afspraak kan maken voor een heerlijke massage. 

Dat hoeft niet veel te kosten. Want wanneer je besluit te reageren op dit blog, maak je zelfs kans op een heerlijke massage!

Maak kans op een gratis massage door antwoord te geven op de volgende vraag:
Wat zijn volgens jou de voor of nadelen van slapen zonder nachtkleding?

Achterliggende informatie:
De oxytocinefactor, Kerstin Uvnäs Moberg
Info.nu, naakt slapen zonder pyjama, zeven voordelen
Libelle.nl, Van naakt slapen val je af
Famme.nl, voordelen van naakt slapen

Fotoverantwoording
Foto 1 Pixabay cco Wokandapix 
Foto 2 Pixabay cco Dieter Robbins 
Foto 3 Pixabay cco Gabicuz  
Foto 4 Pixabay cco Rhythmuswege 

* 
- Van Marken Lichtenbelt WD, Vanhommerig JW, Smulders NM, et al. 
Cold-activated brown adipose tissue in healthy men. 
(2009) N Engl J Med 360:1500-1508
- Virtanen KA, Lidell ME, Orava J, et al. 
Functional brown adipose tissue in healthy adults. 
N Engl J Med 360:1518-1525.
- (en) Cypess AM, Lehman S, Williams G, et al. 
Identification and importance of brown adipose tissue in adult humans. (2009) 
N Engl J Med 360:1509-1517.

Pixabay zijn creative common foto's die vrij gebruikt mogen worden. 
(C) 2016 Evert Kruijt

 

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Comments are closed

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs