De wieg van het leven

Home » Aan de slag met jezelf » De wieg van het leven

De wieg van het leven

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Een blog over holisitic pulsing

Wanneer je het leven mag beginnen, doe je dit in een waterige omgeving. Dit is de omgeving van de warme holte onder je moeders hart, de baarmoeder. Hier mag je in alle veiligheid ronddobberen. Negen maanden je eigen privé zwembad, wat aangenaam op temperatuur is. De juiste omgeving om het snelste groeiproces van je leven door te maken. En omdat je moeder niet negen maanden stil kan zitten, begint hier ook het wiegen van het leven. Vooral wanneer, doordat je zo snel groeit, je zwembad kleiner wordt. Je wiegt dan echt mee met de bewegingen van je moeder. Deze beweging zal je de rest van je leven onthouden. Je hersenen slaan deze bewegingen op, en ze worden gekoppeld aan een gevoel van rust en geborgenheid. De rust en de geborgenheid van de baarmoeder.

Helaas is het privé zwembad daar maar voor negen maanden. Dan wordt je geboren in en koude, lichte wereld, waar alle geluiden harder klinken als voorheen. De enige hartenklop die je nog hoort, is de hartenklop van jezelf. Niet gek dat je af en toe een keel opzet, om je ongenoegen te uiten. En gelukkig zijn pappa en mamma er dan, die je oppakken, en wiegen.

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is het wiegen één van de belangrijkste handelingen in je jonge leven die er voor zorgen, dat je tot rust komt, en je stress af kan bouwen. Hoe ouder je wordt, hoe minder het wiegen wordt. Het wiegen gaat door tot een jaar of acht. Daarna wordt het een geruststellende knuffel. Op een gegeven moment verdwijnt het helemaal uit je leven (net als veel andere lichamelijke contactvormen). Je bent nu een grote jongen of meid, en wanneer je stress hebt, ga je het er maar uit joggen. Op zich is lichamelijke beweging geen gek idee. Maar ik denk dat een lichaam dat rust nodig heeft dit ook moet krijgen. Vele mensen beseffen dit ook, en laten zich bij mij masseren. Hier heb ik het in het vorige blog ook over gehad. Maar omdat ik over het algemeen meer geef als alleen een massage, komt hier ook wat anders bij. Tijdens de massage breng ik je terug naar het wiegen uit je vroege jeugd. Deze wieg van het leven wordt ook wel Holistic Pulsing genoemd. Een Therapeute uit Nieuw Zeeland heft dit systeem ontwikkeld. Haar naam is Tovi Browning, en is grondlegger van deze heerlijke holistische therapievorm. Bekijk het onderstaande youtube filmpje maar eens. Hier zie je voorbeelden van holistic pulsing, en komt Tovi Browning ook zelf aan het woord.

Holistic pulsing door Tovi Browning

Tovi Browning geeft in dit filmpje de kracht van holistic pulsing weer. Binnen dit blog noem ik holistic pulsing wiegen. Wiegen brengt mensen in slaap, brengt mensen tot diepe rust. Wanneer je gestrest bent is er sprake van te weinig rust. Door te wiegen ga je stress wegnemen. In het filmpje laat Tovi Browning ook benoemen, waarom mensen stress hebben. Dit kan ik bij mijn massage/ wieg sessies ook doen. Wanneer je mensen gaat wiegen, merk je ook waar de stress op het lichaam zit. Op deze plaatsen zijn de spieren gespannen, waardoor het wiegen daar niet gaat. Doordat ik bekend ben met het systeem van de chakra’s, en de daar aan gekoppelde psychische eigenschappen, kan dit voor mij vaak al heel verhelderend zijn. Vaak vraag ik of mensen op deze plaats kunnen ontspannen. Wanneer dit dan lukt, kan het wiegen een helende werking hebben op de blokkade die zich daar in het lichaam bevind. Omdat ik het wiegen in mijn massage integreer zorg ik dat dit ontspannende, niet te snel uitgevoerde bewegingen zijn. Het wordt als heel ontspannend ervaren. Het brengt een rust tot in de diepste gelederen van je lichaam. En door in deze rust kan dan ook de heling gebeuren. Maar ook wanneer je geen problemen naar voren wil brengen, en je gewoon wil ontspannen is het gewoon lekker.

Bewust gewiegd worden.

Het is lekker om je weer even warm en geborgen te voelen. Weer even te ervaren hoe het is om terug te zijn in een denkbeeldige baarmoeder. En dat mag. Je hoeft even geen grote vent of meid meer te zijn. Je mag dat ontvangen waar je behoefte aan hebt. Lichamelijk contact en die heerlijke wiegende beweging van het leven. Om dit goed te mogen ontvangen, speelt bewustzijn een grote rol. Dit bewustzijn speelt in je hele lichaam. Ik zal je regelmatig vragen, je bewust te zijn van je lichaam. Door de ontspanning van de massage en het wiegen, is de kans groot dat je juist verder van je lichaam af komt te staan, doordat je er uit stapt. Door je attent te maken op wat je lichaam voelt, breng ik je geest weer terug in je lichaam, en laat je merken hoe prettig het is wanneer deze twee weer samen werken. Wanneer ik dit doe zijn dit natuurlijk geen hele gesprekken, maar korte opmerkingen als een soort speldenprikjes, zoals ‘Wat voel je?’ Hierdoor maak ik je weer attent op je lichaam, zodat je bewust blijft gedurende het gehele proces.

Door bewustzijn wordt je ook gewaar, op welke plaats van het lichaam stress zich opgebouwd heeft, waardoor een wiegbeweging geblokkeerd kan worden. Door dit gebied langzaam te ontspannen word je je bewust van deze blokkade. Door je bewust over te geven aan wiegbeweging, ga je de blokkade los maken. Dit beweegt je letterlijk. Het kan de emoties die bij deze blokkade horen los maken, waardoor de emotionele lading die daar bij  hoort ruimte krijgt, en je dus niet meer in de weg kan zitten. Zo haal je de emotionele lading van een stress beladen gebeurtenis af, waardoor ook de stress verdwijnt. Je komt heel bewust terug in het hier en nu van het werkelijke zijn. Jouw gevoel, jouw geest, samen in één lichaam. Door deze eenwording kom je weer terug bij de essentie van het leven. De wieg van het leven brengt je dus terug bij de wieg van jouw bestaan. Hierdoor leer je weer op je gevoel te vertrouwen. En wanneer je op je gevoel vertrouwd, merk je hoe eenvoudig het leven eigenlijk is. De wieg van het leven brengt je terug bij de wieg van het bestaan. Een mooi en puur leven!

Wanneer jij wilt ervaren hoe mooi, eenvoudig, en puur het leven kan zijn, nodig ik je uit om eens langs te komen in de praktijk, zodat je de wieg van het leven aan den lijven mag ondervinden!

© Evert Kruijt, 2013

Wat betekent wiegen voor jou?
Wanneer ben je voor het laatst gewiegd, en hoe voelde dat voor jou?
Wanneer zou jij gewiegd willen worden?

Geef antwoord op bovenstaande vragen, en maak kans op een gratis massage!

 

Achtergrondinformatie: Tovi Browning, Holistic Pulsing, de kracht van zachtheid.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Comments

 1. Lia van der Kolk on 30 oktober 2013 at 08:16 said:

  Prachtig artikel Evert, waar ik mij geheel in kan vinden. Zelf schrijf ik heartsongs, een soort lullaby’s voor volwassenen. Wiegen creëert een gevoel van veiligheid om het lichaam in te kunnen dalen.
  Ik heb 18 jaar geleden mijn laatste holistic pulsing ontvangen van een vriendin die de opleiding deed.
  Ja, ik zou dat wel graag weer willen ervaren omdat ik mij bewust ben van de aangespannenheid van mijn spieren. Nu probeer ik daar via ademhaling steeds rust in te brengen.

 2. Ik vind dat een erg mooie website. Ik heb nu niet de tijd om alles rustig te bekijken maar dat ga ik binnenkort zeer zeker doen.

  • Marian Massen on 31 oktober 2013 at 21:52 said:

   Zoals altijd weer duidelijk beschreven.
   Tijdens mijn opleiding integrale massage heb ik geleerd en ervaren wat holistic pulsing inhoud.
   Het is een manier om een diepere ontspanning te bereiken.

   Kijk uit naar je volgende blog.
   Groetjes Marian

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs