Doel- gericht

Home » Geen categorie » Doel- gericht

Doel- gericht!

Vroeger heb ik handboog geschoten. Voor de schutters onder ons, 30 pond recurve. Het lijkt zo eenvoudig. Pijl opleggen, pees spannen, goed door het viziertje kijken , pees loslaten en… de pijl schoot jammerlijk over het doel. Het bleek dus, dat er veel meer voor nodig was, dan die pees goed spannen, en richten door het viziertje. Je moet je viziertje ijken. Dit is afhankelijk van de afstand tot het doel. Dan moet je het zo zetten dat je niet te veel naar links of naar rechts uitwijkt. (anders raak je een ander zijn doel). Je moet rekening houden met de windrichting, je moet rekening houden met de plaats waar je je pijl oplegt op de pees. Al met al moeilijker dan gedacht.

Voor je bedrijf, je leven, je huwelijk, stel je ook doelen. Wanneer je dat doet zoals ik ben begonnen met boogschieten schiet je je doel voorbij. Dus zal je het anders aan moeten pakken. Doelen stellen moet je leren. En heeft alles met het vorige blog te maken. Wanneer je je doelen niet goed stelt, zal je ze niet behalen.

Frustratie jongens… ik heb me staan verbijten op die baan, toen ik weer naast het doel schoot. Moest je weer die pijl uit de vang halen. Je gaat denken, ik leer het nooit. Waarvoor kom ik hier nog? Okee, het is wel gezellig kletsen hier met elkaar, maar dat vizier krijg ik nooit goed afgesteld. Mijn houding is verkeerd, ik schiet met de verkeerde boog. Had ik maar een eigen boog, in plaats van deze boog van de vereniging. Je kent het wel. Het ligt overal aan, behalve aan je zelf. Wat ik in het bovenstaande deed, is me dus richten op de obstakels. En niet op mijn doel. Mijn medeleden vertelden ook over hun slechte ervaringen, en waar het volgens hun aan lag. Die tips gebruikt, nog geen resultaat….

Het moment dat ik ging denken, laat ik maar eens een beetje voor het vaderland wegschieten, zag ik tot mijn verbazing dat de pijlen niet meer in de vang, maar steeds dichter bij de roos eindigde. Hoe kwam dat nu? Ik had al mijn obstakels overboord gegooid! Alle ja maar als’en en ik kan het toch niet’en, waren verdwenen.

Dit is een heel belangrijk aspect. Ik wil het gerust met je uitproberen hoor:

-Neem een stopwatch (tegenwoordig heeft iedereen zo’n ding op zijn telefoon) zet deze aan en schrijf tien dingen op die je weerhouden om je doel te bereiken.

-Doe nu het zelfde, maar, schrijf nu tien dingen op die er voor zorgen dat je je doel wel haalt. Klok dit ook.

Je zal zien dat de tien dingen die je weerhouden, sneller opgeschreven zijn, dan de tien dingen die je helpen.

Wat nu? Richt je op je doel, en niet op de dingen die je tegen houden. Bij het boogschieten kreeg ik ook heel veel goede raad van mijn mede clubleden. Hoe het niet moest, wat de obstakels waren. Hielp dat? Nee dus. Pas toen ik alles los liet, en mijn doel het centrum van de gele cirkel werd,  knalde ik mijn pijl er recht in. Ik had maar één doel, en geen obstakels meer.

Ik helemaal in de wolken. Zie je wel, ik kan het. Nou als je dan in de wolken bent, kan je wel gaan cloud schieten. (voor de niet schutters onder ons, hierbij schiet je je pijl weg onder een hoek van 45°, zodat hij zo ver mogelijk weg komt). Dit deed ik niet op een baan, maar in de tuin van de jeugdherberg in Luxemburg. Geen doel bereikt, pijl pleitte… ik het hele bos afgezocht, en uiteindelijk zag ik hem heel ver weg als een oranje vlaggetje fier omhoog staan in het bos. (achteraf wel spijt gehad, want door deze onbezonnen daad had ik iemand kunnen verwonden).

Dat werkt dus ook niet. Je stelt jezelf een doel, je wordt overmoedig, en je gaat zo hard dat je je doel (letterlijk in mijn geval) voorbij schiet. Ook weer geleerd. Wat dan? Richt je op je doel. Niet op je obstakels, niet op iets wat ver achter het doel ligt.

Wat moet je dus doen? Je vizier scherp stellen. flowquadrant 2Wat is je doel? Wat wil je bereiken? Mjaoh ehh ik wil over een jaar wel meer verdienen als ik nu doe, gewoon eigen baas zijn, zodat ik niet meer naar mijn huidige baas hoef te luisteren. Nou als je zo begint kan je beter wel bij die baas blijven, want dit is geen doel. Ik zal het schema van de vorige keer er nog eens bij halen.  Bij het starten van ons bedrijf gaan we (als we de raadgeving vanuit het vorige blog hebben aangenomen) starten vanuit rijkdom. Start vanuit je rijkdom. Je kennis. Waar kan jij je kennis voor gebruiken? Ben jij heel goed in luisteren? Hoor jij ook hetgeen dat mensen niet zeggen, maar wel bedoelen? Dan kan je hier een bijdrage mee leveren. Wie wil je met die kunde bereiken? Dit geldt overigens ook wanneer je een hele goeie banketbakker bent. Want jij maakt de lekkerste taarten van Nederland. (nou dat valt ook wel weer mee….) Zie je dat cursieve gedeelte hierboven? Weer zo’n typische Hollander. Zich kleiner maken als hij is. Weet je wat hij moet doen? Lekker in loondienst gaan werken, want die haalt het ook niet. Jij bent de beste therapeut, slager, hovenier of banketbakker van Nederland. Want dat is de juiste mindset voor een ondernemer… en blijf je in contact met je passie.

Gaan voor je doel is geloven in je doel.  Ik heb ooit, als boogschutter het boek Zen en de kunst van het boogschieten, van Eugen Herrigel gelezen. Hierin wordt de schutter op het  gegeven moment de pijl. En raakt het doel. Jij wordt het middel om de doel te bereiken. Dit doe je door de juiste mindset. Door te geloven in je doel. Je ziet het helemaal voor je, je gooit je kennis in de strijd en je gaat. Je gaat werken vanuit je passie. Zo heb je iedere dag zin in je werk. Wil jij dit ook? Reageer dan op dit blog (mocht je het niet gepubliceerd willen hebben kan dat) en je krijgt de passietest! Als je de stappen van deze test volgt, weet je waar je passie ligt, en heb je dus het juiste startpunt.

Volhouden, vasthouden als een pittbull in een biefstuk. Niet stoppen, doorgaan, tot je het doel bereikt hebt. Je ziet je doel, je hoort je doel, je voelt je doel, je ruikt je doel, je proeft je doel. Je wordt je doel.

Hiervoor leg je je doel onder een vergrootglas, en je bestudeert  het. Wanneer je het onder een vergrootglas legt zie je het helemaal, en ben je er volledig op gericht. Je bent gefocussed.  Je ziet het helemaal. En deze focus hou je vast. Je deelt je doel onder in subdoelen. Want de weg daar naar toe moet wel behapbaar zijn. Door deze focus te behouden ga je het uiteindelijke doel ook behalen.

Nou is het houden van die focus ook heel belangrijk. Zeker als je je doel wil bereiken. Dit is het punt waar heel veel ondernemers op een gegeven moment afhaken. Ze zien het niet meer zitten, het batterijtje is op, en het uiteindelijke doel wordt als de top van de Mount Everest. Voor een leek niet behaalbaar. Wat nu?
Nou… mij bellen. (klik hier) Geef ik je iedere dag een wake up call zodat je er wel aan herinnerd wordt. Gaan we samen de Everest beklimmen. Als dat je doel is tenminste. Mijn doel is wel duidelijk. Jou leven tot een succes maken. Want daar wordt ik weer gelukkig van.

Tot over twee weken….

Evert!

Fotoverantwoording:
Pijl in de roos: www.bechallengedevents.nl
Taart: Banketbakkerij Bekker banket Amersfoort (www.bekkerbanket.nl)
Mount Everest: Wikipedia commons

Achtergrondliteratuur:
Eugen Herrigel
Zen en de kunst van het boogschieten
isbn: 9060303865
Facebooktwitterlinkedinmail

Comments

 1. goed blog Evert, kan ik wel wat mee. Heb nog wel s moeite mijn doelen goed op te knippen zodat ze makkelijker haalbaar zijn. al doende leert men.

 2. Bekijk ook eens de techniel van het chunken van de NLP. Waarom alleen richten op het doel: het trainen voor en halen van een zwemdiploma kost vele maanden, het halen van het diploma bij de badjuf maar 5 minuten.
  Geniet ook van het proces. Versterk waar je kracht ligt, leer wat je nog mist aan vaardigheden.
  Of stel het doel bij….kan ook.

 3. Hoi Evert,
  Sinds enige tijd ben ik doelbewust en doelgericht bezig en dat werpt zijn vruchten af. Mijn doel: Seksueel misbruik meer bespreekbaar maken, zodat meer mensen gaan helen van seksueel misbruik.
  Daarbij kies ik doelbewust behapbare stappen op de weg ernaar toe. Ik maak per jaar een jaarplanning en dat helpt me om mijn focus te houden. Belangrijk daarin is nee zeggen tegen dingen die onevenredig veel energie kosten en mijn doel niet direct raken.

  De eerste jaarplan had daarin het verschijnen van mijn boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij’ vorig jaar. Inmiddels ben ik met het boek op de televisie geweest, heb ik er een symposium over georganiseerd en geef ik les op het HBO.

  De tweede jaar staat in het teken van het zichtbaar maken van de hulpverlening rondom seksueel misbruik. Daartoe heb ik o.a. een nieuwe website gemaakt: http://www.hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl waar therapeuten zich kunnen aanmelden en hun aanbod voor mensen die seksueel misbruikt zijn duidelijk kunnen profileren.

  Sinds ik me doelbewust bezig houdt met mijn missie komt het met het geld ook goed. Mijn doel is een verdubbeling van mijn inkomen (dat schrikbarend laag was) en dat ga ik dit jaar gewoon waarmaken.

  Warme groet,
  Ivonne

 4. Christina de Vries on 14 april 2014 at 13:57 said:

  Hoi Evert,

  Tot twee weken geleden dacht ik dat mijn doelen en passies duidelijk waren voor op werkgebied. Nu ik doelen “moet” gaan opschrijven, weet ik het niet meer.

  Erg prettig om over dit onderwerp te lezen en ben zeker benieuwd naar de passietest.

  groetjes,
  Christina

 5. Mooie blog, fijn om te lezen. Mijn hele leven was ik al doelgericht, en bereikte oom het resultaat wat ik op de horizon had neergezet. Ik kreeg nog veel meer maar dat wilde ik niet. Rond mijn 45 – 46 jaar heb ik het om gegooid, van ‘ik krijg wat ik wil’ naar ‘ik wil wat ik krijg’. Allereerst was het indrukwekkend wat ik van mensen kreeg (good en bad) maar ik kreeg vooral dat gene op mijn pad wat ik nodig had voor mijn ontwikkeling. In de ontwikkeling heb ik gemerkt dat zakelijk soms gewoon moet wachten voor persoonlijk en anders om. Beide tegelijk lukt mij niet

 6. Liz on 19 april 2014 at 09:10 said:

  Hoi Evert,

  Jaren ben ik zakelijk al bezig met mijn doel, namelijk mijn programma succesvol te laten zijn.
  Velen deelde mijn passie, gebruikers zijn enthousiast. Midden Management juicht het toe en resultaten zijn goed. Verantwoordelijk hoger Management en stakeholders laten het echter keer op keer afweten als er crusiale beslissingen moeten worden genomen. Pas als opheffen van het programma in zicht komt staat er iemand op die het even belangrijk vind. Het leven heeft mij geleerd te overleven en dat doe ik tot nu toe iedere keer. Ik word er tegenwoordig alleen zo moe van. Het put me uit en mijn passie raakt op. Ik zou dan ook graag opnieuw kritisch willen kijken naar waar deze nu ligt en mijn huidige doel bepalen

 7. Beste Evert,
  Dank voor deze blog. Ja doelgerichtheid, dat is niet eenvoudig.
  Mijn ervaring is dat als ik met mijn kennis, ervaring en netwerk in mijn achterhoofd in gesprek ga met anderen over waar zij mee zitten dat mijn effectiviteit omhoog schiet. Dat is een ander soort doelgerichtheid dan het stellen van het doel wat ik wil bereiken omdat ik het zelf zo belangrijk vind.
  Hartelijke groet, Marjolein

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs