hou het zuiver…

Home » Aan de slag met jezelf » hou het zuiver…

hou het zuiver…

Over gevoelens tijdens therapie.

 In een eerder blog ben ik al eens in gegaan op het gevoel. Omdat gevoel een kernpunt binnen mijn praktijk is, wil ik hier wat meer over vertellen.

Gevoel heeft alles te maken met communicatie. De basis van communicatie. Er is een persoon die iets wil vertellen, de zender, en er is iemand die toehoort, de ontvanger. Deze basis lijkt simpel. Tot de derde factor de kop opsteekt.  Deze factor heet ruis. Communicatie zonder ruis is niet mogelijk. Dit komt door allerlei gedachten, gevoelens, interpretaties en overtuigingen die je hebt.

Vormen van ruis:

Directe ruis: Achtergrond geluiden

Ruis kan zich voordoen door achtergrond geluiden, of  beelden op de achtergrond. Denk hierbij aan verkeerslawaai, of de buurman met de mechanische klopboor, wanneer je een gesprek voert. Alleen door het lawaai verdwijnt er heel veel informatie. Hieruit kan ook weer een indirecte vorm van ruis ontstaan.

Indirecte vorm van ruis:

Externe Irritatie.
Door de klopboor van de buurman raak je geïrriteerd. Moet dat nu precies nu, nu jij dit belangrijke gesprek hebt? Door het lawaai verlies je informatie, en ook door de irritatie raak je weer informatie kwijt, zodat er nog minder informatie bij je aan komt.

Beeldvorming.

De beeldvorming die je hebt over iemand speelt een belangrijke rol. Je krijgt nooit een tweede kans een eerste indruk te maken. Dit gebeurt dan ook. Wanneer jij bij mij binnenstapt, en je lijkt op mijn vriendin van drie jaar terug, zal ik hier aan de kwaliteiten, en de negatieve kanten koppelen. Dit beïnvloed mijn gevoel, omdat ik iemand die op jou lijkt, aan jou koppel.
Wanneer de persoon op iemand lijkt met wie je jaren  geleden een enorme ruzie gehad hebt, kan dit ook tot irritatie leiden. De negatieve aspecten van de persoon met wie je toen ruzie had, koppel je dan aan degene die binnenkomt. Je gevoel is dat negatief. Deze gevoelens zijn van jou, degene die binnenkomt kan hier niets aan doen.

Een positieve beeldvorming kan ook. Je kan in de therapeut de vader zien die je nooit gehad hebt. De persoon die alles weet, en die het dus ook nooit fout kan doen. Hier zal je je dus volledig aan over geven. Het gevoel is dan positief. Dit heeft alles met overdracht en tegenoverdracht te maken.

Mijn rol als therapeut.

Hoe ga je hier nu als therapeut mee om? Tja… Om maar eens een stevige overtuiging in de ring te gooien… ik ben ook maar een mens. En aangezien ieder mens anders is, gaat ieder mens hier anders mee om.

Hoe doe ik dat? Ik ben geen heilige. Wanneer je bij mij binnenkomt kan ik gerust eens denken, hé, die lijkt op… Maar daar laat ik het ook bij. Aan deze gedachte mag ik geen acties koppelen, geen waarden hechten. In emotionele situaties kan ik troost bieden, maar vaker laat ik je gewoon huilen of razen, en begeleid je hierbij. Ik zorg er voor dat dit juist kan gebeuren door een veilige omgeving te scheppen. Dit doe je door niets gek, akelig, vies of vreemd te vinden. Ik ga er vanuit dat je bent zoals je bent. Ik respecteer jou gevoel, waardoor er voor jou ook een veilig gevoel ontstaat. Dit gevoel van veiligheid vind ik ook prettig, waardoor ik mij ook prettig voel.
Hoe is dit voor jou om dit te ondergaan? Nou denk maar in. Hoe zou je het vinden nu eens een keer niet beoordeelt te worden. Je mag zeggen wat je denkt, en niets is vreemd. Zou dat niet een verademing zijn? Deze openheid naar elkaar in een prettige sfeer is voor mij hel belangrijk. Want gedachten patronen zijn niet raar. Door hier vrijuit over te praten, wordt duidelijk hoe ze ontstaan zijn, waardoor er gelijk een verdieping in de therapie ontstaat. Door deze wijze ontstaat er ook een wederzijdse empathie, en een wederzijdse kwetsbaarheid. Ik noem dit het van hart tot hart werken. Je bent allebei helemaal opengesteld om naar elkaar te luisteren, je neemt zo veel mogelijk ruis weg, en er ontstaat een vrij zuivere vorm van communicatie. Hierdoor voelt het ook als een warm bad, waarbij gevoelens openlijk kunnen stromen.  Wanneer er bij mij gevoelens zijn maak ik de keuze hier naar te handelen of niet. En dit geld voor jou het zelfde.

In deze communicatie is het voor mij belangrijk geen overtuigingen  mijnerzijds te gebruiken, en niet te sturen. Om de communicatie goed te houden zal ik regelmatig samenvatten, en vragen of ik het goed begrepen heb.

Dit is heel belangrijk. Ik ga hier geen invulling aan geven, want een inzicht wat ontstaat in jezelf, is een inzicht waar jij achter staat. Ik ga geen inzichten aandragen, want diie zijn van  mij. Dus geen, zou het misschien mogelijk zijn dat…

Wanneer je aan de slag gaat binnen de therapie aan de hand van je eigen inzichten, boek je het meeste vooruitgang. Mijn functie is je daarin te begeleiden. Op deze wijze houden we de therapie zuiver. Zuiver voor jou, zuiver voor mij….
Wil je tijdens je therapie nu ook eens in een denkbeeldig warm bad zitten, waar je niet beoordeeld of veroordeeld wordt? Maak dan eens een afspraak onder contact, en we stappen samen dit zuivere proces in!

Hoe zou jij door je therapeut behandeld willen worden?

Reageer en maak kans op een gratis massage!

© Evert Kruijt 2013

Achtergrond informatie: Riekje Boswijk- Hummel. Liefde in Wonderland, 
overdracht en tegenoverdracht in de hulprelatie. 
De toorts, Haarlem, ISBN 90 6020 756 4
Facebooktwitterlinkedinmail

Comments

  1. Zoals de titel al zegt: Ik wil zuiver behandeld worden, er mag gerust een vraag komen als mijn gedrag dat ‘vraagt’ . “Of ik dit voor kan stellen dat het egoïstisch overkomt op een ander” in bv een conflict

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs