NEE!!!

Nee!!!

 Ik had laatst een goed gesprek met een fervent blog leester van mij. Ze vertelde dat mijn blogs wel luchtig geschreven waren, maar zeker geen kost zijn voor het slapen gaan. Beste lezers, dat is dit blog ook niet. In dit blog kaart ik een groot sociaal maatschappelijk probleem aan…

 Dit blog schrijf ik naar aanleiding van verbazing. In alle blogs die ik tot nu toe geschreven heb, staat het respect naar elkaar centraal. Ik heb blogs geschreven over intimiteit, anorexia, kwetsbaarheid. Ik schrijf over mensen. Ze staan centraal in hun mens zijn, in al hun kwetsbaarheid en intimiteit.

 Waar komt dit vandaan? Nu probeer ik al schrijvende een zelfanalyse te doen. Ik kom uit een ouderwets gelukkig gezin met een jaren vijftig opvoeding. Je luistert naar je ouders, ze leren je respect te hebben voor anderen, maar,vooral ook voor jezelf. Zo ben ik groot gegroeid. Ik leerde waar grenzen van anderen lagen, en ook de grenzen van mijzelf te kennen. Omdat ik op school nog al eens ruzie had (ik heb me er letterlijk bovenop gevochten) leerde ik ook waar ik wel voor stond, en waar ik niet voor stond. In dit leerproces werd ik door mijn ouders gestimuleerd, waardoor ik leerde mijn rug recht te houden.

Op het gebied van seksualiteit waren mijn ouders wat terughoudender. Vaak werd gekscherend gezegd, kom maar terug als je zestien bent. (Mijn broer heeft mijn moeder op zijn zestiende verjaardag dan ook seksuele voorlichting gegeven….). Ik werd op school veel gepest, en op deze wijze leerde ik hoe belangrijk wederzijds respect was. Ik wist immers hoe het was wanneer je niet gerespecteerd werd.

Respect!
Ik ben van mening dat dit in de Nederlandse taal het meest misbruikte woord is. Het respect wat nog al eens door randgroepjongeren gebruikt wordt is een synoniem geworden voor degene die de grootste mond heeft, en daarmee, doormiddel van een dis, of verbaal geweld zijn gelijk krijgt. (respect jongen).
Respect zit bij mij toch even iets anders. Respect heeft alles te maken met grenzen, met de grenzen van jezelf en anderen te respecteren. Ik respecteer jouw grenzen, ik waak voor de mijne. Door je grenzen te bewaken dwing je bij mij dan ook respect af.
Het niet respecteren van een anders grenzen is voor mij dan ook grenzeloos respectloos. Je loopt over mensen heen, hebt lak aan hun gevoelens, hun waarden, hun normen.

Grensoverschrijdende relatie
Doordat je iemand niet respecteert ga je over de grenzen heen. Wanneer je dit stelselmatig doet, binnen een situatie waar je een bepaalde afhankelijkheid met elkaar hebt, ben je in de mogelijkheid om grote macht over iemand uit te oefenen. Je hoeft niet te slaan, je praat net zo lang op iemand in tot ze toegeven. Waarom de ander toegeeft heeft vele redenen. Vaak om de goede vrede te bewaren, vol houden dat jouw huwelijk wel een succes wordt, de kinderen.
Hierdoor bevind de persoon die stelselmatig over de grenzen van een ander gaat in een machtspositie, waarbij hij de positie van de ander stelselmatig steen voor steen afbreekt. En dit kan ver gaan. Zo ver, dat de integriteit van de andere persoon geweld aangedaan wordt. Nee zeggen is voor de ander geen optie, want er wordt net zo lang op je ingepraat tot je ja zegt.

Grensoverschrijdend in bed
De hoogste schending van integriteit vind dan ook tussen de vier muren van de slaapkamer plaats. Veel mannen hebben nog steeds het idee, dat ze binnen het huwelijk seks met hun vrouw kunnen opeisen. Wanneer de vrouw hier zelfs geen nee meer mag zeggen kunnen we stellen dat de persoon tot de fundering is afgebroken. Je eigen lichaam is dan niet eens meer van jezelf. Nu ga ik voor veel mannen en vrouwen, binnen of buiten het huwelijk wereldnieuws brengen….

Wanneer je als vrouw op enige wijze laat blijken dat je geen seks wilt, en je man toch aan blijft dringen waarbij hij je aan raakt, is er in eerste instantie sprake van aanranding. Dringt hij je binnen, dan is er sprake van verkrachting! Daarom richt ik mij nu ook tot al mijn vrouwelijke blogleesters. Ook binnen het huwelijk is NEE, NEE. Al wordt er in bed lang op je ingepraat, bepoteld en geredeneerd, NEE is NEE. Ook wanneer jij als vrouw toch nat wordt van opwinding, je uiteindelijk tot een orgasme komt. Dit zijn fysiologische gebeurtenissen van jouw lichaam, dat reageert op de ongewilde vrijage. Dit heeft dus niets te maken met, nou het is toch lekker geweest? Ik kwam toch klaar? Je bent gewoon verkracht, ondanks dat je lichaam hier op reageerde.

Grenzen

En hoe voel je je tijdens deze vrijpartij? Ben je bang? Voel je je vies? Zit je naderhand huilend op de WC? Dan is er sprake van verkrachting. Er is respectloos met je omgegaan. Je bent gedegenereerd tot een object van lust.

Pas wanneer jij je ontspannen voelt na de seks, je dicht tegen je partner aan wil kruipen, samen wil nagenieten van dat heerlijke warme gevoel in je, heb je een goeie respectvolle vrijpartij gehad. Je voelt je als vrouw mooi, gewaardeerd, sexy. Zo hoort het.

Nee zeggen

Wanneer seks grensoverschrijdend wordt, mag je, nee, moet je nee zeggen. Jouw integriteit wordt aangetast. Je wordt aangetast in de diepste zin van je zijn. Wanneer je geen nee zegt, wordt het laatste wat je hebt, je eigen lichaam en geest, weggegeven en heb je dus helemaal niets meer. Wanneer je dan helemaal niets meer hebt, blijft er niets meer van je over, en wordt je een gebruiksartikel, waar mensen mee kunnen doen wat ze willen.

Ben jij klaar met gebruikt te worden, een gebruiksvoorwerp te zijn? Dan zal je moeten leren om nee te zeggen. Je zal jezelf weer op moeten bouwen tot je werkelijke zelf. Dit zal vanaf de grond af aan moeten. Jouw grondslag ligt in je verleden. In je jeugd. Vanuit je jeugd ga je je opnieuw opbouwen. Leren wat ook al weer je waarden en normen waren. Wat waren je drijfveren? Waar werd je nu echt gelukkig van? Op deze wijze breng je je waarden en normen terug, welke dan een stevige grondslag vormen voor de redenen om nee te zeggen. Verder is jouw gevoel maatstellend. Wil jij dat je billen aangeraakt worden? Nee? Dan is het ook nee. Wil je dat de tuinman je zwangere buik aanraakt? Nee? Dan is het nee. Het belangrijkste is dat jouw lichaam JOUW LICHAAM is. Luister naar je gevoelens en reageer direct, wanneer die gevoelens onplezierig zijn. Door bij iemand uit de buurt te stappen, handen weg te duwen, of NEE te zeggen. Nee is nee… daarmee punt uit.

En dan kom ik terug op mijn verbazing. Af en toe denk ik dat de wereld op zijn kop staat, wanneer ik weer eens schrijnende verhalen hoor. Telkens weer wordt ik tot het diepst in mijn hart geraakt, wanneer het om seksueel misbruik gaat. Mijn zelfonderzoek komt ten einde. Ik weet nu waarom het mij zo diep raakt. Omdat seksueel misbruik mensen tot de grond toe afbreekt, hun eigenheid en vrijheid ontneemt. En dit zijn nu net mijn grootste waarden. Waarden die ik in mijn praktijk bij iedereen naar boven wil halen.

Mocht jij met deze schrijnende zaken te maken hebben gehad, wil ik je vragen te reageren op dit blog. Ik bied een netwerk. Onder de andere blog lezers zijn mensen die je echt kunnen helpen. Ook ik heb expertise op dit vak, omdat ik mensen met deze problematiek in mijn praktijk begeleid heb. Wanneer je niet wil dat je reactie gepubliceerd wordt, moet je dit even laten weten. Ik controleer iedere reactie. Wanneer jij niet wil dat je reactie zichtbaar wordt geef je dit aan, en ik zorg dat hij niet zichtbaar wordt. Ik kan je dan ook in contact brengen met mensen die je kunnen helpen, of ik kan je uitnodigen voor een vrijblijvend gesprek. Ik bied je de eerste sessie gratis aan. Hierin hebben we een goed gesprek waarin ik luister en jij je verhaal verteld. Zo maken we een begin om het een plaats te geven. Hierdoor krijgt het een kader, en zal je je eigenheid weer terugvinden zodat je kan worden wie je wil zijn, en vreugdevol in het leven kan staan. Bij mij in de praktijk is niets gek, niets vies, en neem ik je zoals je bent. En je mag altijd Nee zeggen…

Tot over twee weken…

Vraag voor deze week:
Is er ooit iemand over jouw grenzen heen gegaan?
Hoe moeilijk vond je het om toen nee te zeggen?

p.s.

Ook ik heb nee moeten zeggen. Door grote bergen spam die ik binnen kreeg ben ik genoodzaakt een captcha functie in te voegen bij de reactie mogelijkheid. Zo zeg ik nee tegen de spammers. Laat jij je hierdoor niet weerhouden in het plaatsen van je reactie. Ik waardeer al jullie reacties enorm, en kijk er daarom naar uit!

Achtergrondliteratuur: 
Handboek psychotherapie na seksueel misbruik (Nelleke Nicolai, red.)
Helen van seksueel misbruik (Ivonne Meeuwsen).
Hoe raak ik je aan, Wiebe Veenbaas, Piet Weisfeld
Phoenix opleidingen, Utrecht, Tweede druk, 1994

Verdere informatie: Tegen haar wil: www.tegenhaarwil.nl
Tegen haar wil biedt ook een telefonische hulplijn wanneer je verkracht bent of 
op enigerlei andere wijze te maken hebt met geweld binnen het huwelijk: 0592 347444

fotoverantwoording
foto 1: www.refdag.nl 103582-a.jpg
foto 2: vrouwen tegen verkrachting (onderdeel van tegen haar wil.nl)
foto 3: www.photosight.ru/photos/3607353
foto 4: www.gettyimages.com
Facebooktwitterlinkedinmail

Comments

 1. Marieke on 6 mei 2014 at 20:38 said:

  Hallo Evert en andere lezers,

  Wat een moeilijk en pijnlijk onderwerp. Goed dat je het aansnijdt. Ik hoop dat de mensen die dit hebben meegemaakt de weg naar je praktijk vinden. Je gaat inderdaad heel respectvol met andermans grenzen om, dat viel me op tijdens de gesprekken en de massages die ik bij jou heb gehad.
  Om op je vragen terug te komen: Is er ooit iemand over jouw grenzen heen gegaan? Ja, regelmatig. Ik luisterde voorheen niet naar het stemmetje dat zei: Nee, dit wil ik niet. Nu doe ik dat steeds meer en dat doet me erg goed.
  Hoe moeilijk vond je het om toen nee te zeggen? In het begin vond ik het wel eng, want ik dacht dat mensen boos op mij zouden worden. Dat gebeurt echter zelden, en de mensen waarbij dat wel gebeurde spelen nu geen rol meer in mijn leven. Op een ander forum las ik een reactie op je blog het volgende werd gezegd:
  “De vrouwen en mannen met wie ik om ga, zijn niet de mensen die moeite hebben met nee zeggen. Ik denk dat de seksuele emancipatie een stuk verder is dan je in je blog suggereert. Natuurlijk kan het zijn dat ik meestal met hoger opgeleide tamelijk zelfstandige mensen omga en dat het in andere kringen anders is. ”

  Ik denk dat verkrachting binnen het huwelijk helaas vaker voorkomt dan men denkt. Ik vermoed dat het binnen alle lagen van de samenleving speelt, ook onder hoog-opgeleidde en zelfstandige vrouwen.
  Iemand kan op het ene vlak heel zelfstandig zijn en het doen overkomen dat alles goed met haar gaat. Deze vrouw kan dat zelfs ook echt geloven, terwijl ze als ze heel diep vanbinnen kijkt, weet dat haar relatie niet klopt. Daarom is het zo goed dat je het hier zo duidelijk stelt. Liefde hoort met respect gepaard te gaan. Ik wens iedereen met een seksueel trauma veel moed toe en een goede begeleiding om het te verwerken.

 2. Martha on 8 mei 2014 at 14:08 said:

  Hallo Evert en andere lezers,
  Ja, er word door mijn grenzen gegaan en gelukkig leer ik mezelf steeds beter kennen en liefhebben om te reageren als ik het niet wens. Er zijn momenten dat ik sta als een huis en andere momenten véel minder. Zolang ik het kan zien als een ont-dekkingsreis is er weinig aan de hand. Jammer misschien dat het niet (helemaal) is gelukt maar de volgende keer zal het beter gaan omdat ik toch een stapje heb genomen.
  Ook ben ik soms aan het kijken wat de ander be-zield om zo te doen. Ik merk dat ik als het ware in opleiding ben om het van 2 kanten te bezien en van daaruit merk ik dat ik meer vanuit mezelf kan reageren. Zoals ik nu leer om mezelf te leren kennen en herkennen en liefhebben is de ander -via de tegenpool- op dezelfde weg en ontmoeten we elkaar om van elkaar te leren wat we te leren hebben. Niet altijd gemakkelijk, vooral niet als er niet over gesproken kan worden met de persoon die het betreft. Maar door er met anderen over te spreken kom ik toch verder in mijn ontwikkeling.
  Dank je dat je me deze gelegenheid geeft om te mogen reageren!
  Vriendelijke groet van Martha

 3. Hoi Evert,

  Heel goed om te lezen. Ik vrees dat je gelijk hebt: dat verkrachting binnen het huwelijk meer voorkomt dan men denkt. Gelukkig leven we in een tijd dat er ook steeds meer openheid komt én dat er gelukkig steeds meer mannen ook hun stem laten horen om Nee te zeggen tegen seksueel misbruik en geweld.

  Mooie blog.
  Warme groet,
  Ivonne

 4. Hulpverlening na seksueel misbruik is een website waarop steeds meer hulpverleners te vinden zijn die professionele (en soms ook persoonlijker) ervaring hebben met het verwerken van seksueel misbruik. Zoek je hulp? Kijk dan zeker ook eens daar. Ben je hulpverlener en heb jij iets te bieden op het gebied van de verwerking van seksueel misbruik (en dat gaat heus niet alleen over traumatherapie) meld je dan aan!
  http://www.hulpverleningnaseksueelmisbruik.nl

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs