Wakkere Wachters, de Pleaser.

Home » Aan de slag met jezelf » Wakkere Wachters, de Pleaser.

 

De pleaser als wakkere wachter.

helpen

Dit blog gaat over de defensiemechanismen die je in je gedrag ontwikkelt, om je kwetsbaarheid te beschermen. In dit eerste deel heb ik het over de oudste wachter, de pleaser.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

De ontwikkeling van verschillende vormen van gedrag gebeurt onbewust in onze vroege jeugd. Zoals ik in het vorige blog geschreven heb, hebben ze een functie. Ik stel ze  in de navolgende blogs nogmaals aan je voor. Ik ga wat dieper in op hun eigenschappen en waarin ze door kunnen slaan.

De pleaser.
Ik heb een grote affiniteit met de pleaser. De pleaser doet er alles aan om het de ander zo goed mogelijk naar de zin te maken. Hij is de klassieke gentleman, die voor jou de deur open houdt, en je stoel aanschuift bij een diner.

Wat wil de pleaser eigenlijk?
De pleaser is vooral op zoek naar geborgenheid en positieve aandacht. Dit heb je als kind ook het meeste nodig, en wordt dus ontwikkeld in de vroegste jeugd. Vanuit deze geborgenheid wenst hij zich te ontwikkelen in alle zachtheid.

Het voordeel van de pleaser
De wereld kent heel veel pleasers. In verzorgende beroepen kom je vaak pleasers tegen. Het zijn zorgzame mensen, die het leed van mensen willen verzachten, willen helpen, er willen zijn voor de ander.  Op deze manier zijn ze nuttig en nodig. De pleaser is attent en dienstbaar. Ook in therapeutenland komen de mensen met dit dominante gedrag veel voor. Dat is ook niet gek, omdat een therapeut in mijn ogen ook graag helpt. Wanneer ik nu om mij heen kijk in therapeutenland zie ik collega’s die in het begin moeite hebben met het vragen van geld, moeite hebben zich te profileren, en zich al helemaal niet zelf op de borst slaan. Ik had daar in het begin ook erg veel moeite mee. En dit is dus ook gelijk het nadeel van de pleaser.

Het nadeel van de pleaser
Wanneer je alleen maar aan de ander denkt, en voor de ander werkt, wordt er een heel belangrijke persoon vergeten. Die persoon ben je zelf. Ik heb bij het spiritueel ondernemersnetwerk gemerkt, dat ik heel moeilijk kan ontvangen. Het ontvangen hoort niet bij het patroon van een pleaser. Een pleaser zal dus nooit voor zichzelf opkomen, zal zichzelf nooit de beste vinden. Met als gevolg, dat iedereen op een gegeven moment over hem heen loopt, en dat hij zo druk is met het werk van een ander, dat hij niet aan zijn eigen werk toekomt. Zakelijke mensen, die kortaf zijn, zijn geen vrienden van de pleaser. Hij weet zich geen houding te geven, en vind ze bits en ongevoelig.
Een pleaser kan moeilijk tot geen grenzen aangeven, en, volgens mij ook aanvoelen. Zijn hartelijkheid is overweldigend. Als een beer die je knuffelt, maar niet door heeft dat hij je dood knuffelt…De reden daarvoor is, dat hij als de dood is, om alleen te komen staan. Zijn doel is dus, door vriendelijk te zijn naar anderen, mensen om zich heen te verzamelen.

De kwaliteit van de pleaser
Toch is er niets mis met de pleaser. Hij is de suiker in de pap bij je sociale contacten, en ambieert harmonie. Iemand om zuinig op te zijn. Hoe nu aan de slag met de pleaser? Het is misschien goed te kijken naar zijn tegenpool. De tegenpool is een autoritair persoon, die over de mensen heen walst. Die zakelijke vijand zeg maar. Hij banjert over mensen heen, heeft geen moeite met nee, en zijn eigen gewin is het belangrijkst.
De oplossing voor het gedrag van de pleaser, ligt tussen deze twee in. Ga de dialoog eens aan met je pleaser vanuit deze invalshoek. Wat gebeurt er als je eens nee zegt? Hebben mensen je werkelijk zo hard nodig? Vaak blijkt dit niet het geval. Dit geeft dan ruimte voor jezelf.

De pleaser en het innerlijk kind.

joy of child copyWanneer je contact gaat maken met je zuivere zelf, je innerlijke kindje vind je het antwoord in hoe je het gedrag van de pleaser op subtiele wijze kunt veranderen. Het verschil tussen pleasegedrag  en onvoorwaardelijk (zonder voorwaarden) behulpzaam zijn, zit in het gevoel. Je innerlijke kind kan je hier prima mee helpen. Wanneer je vanuit je zuivere gevoel mensen helpt ,merk je dat jij het ècht leuk vind, en dat de ander het echt leuk vind. Dit is het communicatiepatroon binnen intimiteit, waar ik het in het Raak Me blog over gehad heb. Je gaat onvoorwaardelijk, in alle liefde en puurheid, met elkaar om. Vanuit dit perspectief communiceer je. Inderdaad ook met de speelsheid van een kind. De pleaser mag nu gewoon spelen, en al spelend zichzelf terugvinden. Communiceren wordt nu een spel. Een spel zonder verliezers. Een spel met alleen maar winnaars. Dit geeft je een goed gevoel. Een goed gevoel vanuit je innerlijk, een gevoel van liefde en eenheid. Dit heeft niets meer met het ego te maken, dit heeft veel meer met het oude gevoel van samen spelen te maken. Je bent dan echt gelukkig als een kind, en je gaat van binnenuit stralen. Het gevoel, dat groeit vanuit het hart, wordt alleen maar groter en groter, aan beide zijden van e conversatie. Er ontstaat een synergie tussen twee mensen, waarbij je elkaar tot grote hoogten van kennis en wederzijds respect en liefde opstuwt. Omdat je dit vanuit je kern, je innerlijk kind, je ziel doet, wordt je dus ook werkelijk zielsgelukkig.
Op deze wijze kun je mensen werkelijk blijven helpen, maar de intentie is nu anders. Je volgt je hart. Omdat je je hart volgt, in lijn met de boodschap van je ziel, of je Goddelijke intentie, merk je dat je gelukkig wordt, omdat je vanuit je innerlijke  licht mag werken. Wanneer ik dan weer met mijn voetjes op de grond ben geland, zie je dat ik terug kom bij één van mijn eerste blogs (Nooit meer werken) van dit jaar ben uitgekomen. De cirkel van 2013 is rond.

Het is voor mij een moment om dit mooie jaar af te sluiten. In dit jaar heb ik heel veel mooie mensen mogen ontmoeten, waar jij er één van bent. Je hebt me met je licht mogen raken. Je hebt mij een stukje inzicht gebracht dat me dichter bij mijn kern heeft gebracht. Het is een jaar van pieken en dalen geweest. Een jaar waar de laatste drie maanden hebben laten zien wat praktijk VRIJ!!! samen met jou gaat worden. In het volgende blog ga ik mijn plannen voor het nieuwe jaar uiteenzetten. Navolgend zal ik wat over andere wakkere wachters vertellen. Voor nu wens ik je allemaal mooie kerstdagen toe. De kerst is een feest van geboorte. De geboorte van een kind. Koester je innerlijke kind. Mocht je daar moeite mee hebben wil ik je daar graag mee helpen. Maak een afspraak, of boek je plekje in de “spelen met je innerlijk kind” workshop.

Hele fijne kerstdagen toegewenst, en een heel liefdevol, licht en puur 2014. Dit wordt het jaar waar jij het gaat maken! Alle kansen liggen open. Hoe? Lees daar alles over in mijn volgende blog!

Omdat de kerst het feest van geboorte en nieuw leven is, vraag ik jullie:

Wat mag er bij jou geboren worden?
Dat voel je bij dit idee?
Hoe ga je het realiseren?

Wanneer je reageert maak je kans op een gratis plaats in de innerlijk kind workshop!

Heel veel lieve kerstgroeten,
Evert!

© Evert Kruijt  2013

Ik ken mijn ikken, ontdek de andere kanten van jezelf,
Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn, Thema, Schouten en Nelissen,
Zaltbommel, 5e druk 2012
Hoe raak ik je aan, grensverkenning rond contact maken, hechten, 
intimiteit en seksualiteit
Wiebe Venbaas, Piet Weisfeld, tweede druk 1994, Phoenix opleidingen, Utrecht.

Fotoverantwoording:
foto 1:www.zoom.nl, foto Wiestietie, © 2011, Iluna helpt haar neefje Matisse om de 
schoentjes aan te doen

Ter afsluiting van het jaar, een dankbetuiging aan alle mensen die werkelijk wat 
bijgedragen hebben aan praktijk VRIJ!!! Als eerste, Marieke Smeding. Ze is een 
constante bron van inspiratie, een lieve muze, die altijd voor mij klaar staat. 
Dat er nog veel meer moois mag ontstaan. Nisandeh Neta van Open Circles. 
Hij maakt business voor mij weer begrijpelijk.dank voor je vele inspirerende seminars. 
Het hele Milarepateam. John, Brenda, Bini, Yvette,Hilde, Wino, Astrid, Renate, Maike, 
Elayne, Tanja. Collega's van mij: Suzanne, Chantal,Marianne, Jeroen. 
En alle andere mooie mensen die ik heb mogen ontmoeten. Maya, Marian, Anne Nicole, 
Annemarie.
Op De Vlierhof: Pascal, Anutosh, Tineke. 
Al mijn dansvrienden van Dance 4 happiness uit Voorburg.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Comments

 1. Barbara Ramge on 30 december 2013 at 23:26 said:

  Hallo Evert
  Ik heb weer genoten van je blog.
  Herken mij erg i n de omschrijfing.
  Lieve groet Barbara

  • Marian Massen on 6 januari 2014 at 20:56 said:

   Evert,
   Je blog was weer heel erg duidelijk. Herkenbaar.
   Ik heb je blog gedeeld met een tweetal personen in mijn naaste omgeving.

   Kijk uit naar je volgende blog.

   Groeten Marian

Contact

Praktijk VRIJ!!!
Dagpauwoog 58
4814 VE Breda

Tel: 06 191 927 06
E-mail: info@praktijkvrij.com

Afspraak

Klik hier om een afspraak te maken.

Recente blogs